23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Programul Rabla pentru persoane fizice a rămas în pană de mai multe ori în acest an şi este împins de autorităţi încă un kilometru. Astfel, termenul pentru depunerea şi validarea dosarelor firmelor şi instituţiilor publice în Programul "Rabla" a fost prelungit până la 31 octombrie 2013. Este a doua prelungire operată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) care gestionează Programul "Rabla" - termenul iniţial a fost stabilit pentru data de 30 august, iar ulterior a fost împins la 30 septembrie. Explicaţia pentru prelungirile succesive constă în lipsa de atractivitate a programului - mai degrabă autorităţile publice sau companiile de stat s-au băgat la cheltuieli cu înnoirea parcului auto, în timp ce firmele private au spus pas. Datele sunt elocvente: până în prezent au fost validate dosare pentru 1.607 tichete din cele 3.903 disponibile:

- în iulie, după prima etapă de evaluare şi validare a dosarelor, 378 de tichete urmau să fie repartizate celor 81 de persoane juridice validate până la acel moment, 105 tichete revenind Ministerului Afacerilor Interne;

- în urma celei de-a doua etape, în august, au fost validate dosare pentru alte 254 de tichete, 132 urmând să revină Poştei Române.

- la sfârşitul lunii septembrie, au fost validate alte dosare, pentru un număr de 975 de tichete.

Prin Programul "Rabla", Administraţia Fondului pentru Mediu a emis iniţial 3.000 de tichete valorice pentru persoanele juridice - operatori economici şi instituţii publice. Pe 10 septembrie, printr-o dispoziţie a preşedintelui AFM, numărul tichetelor pentru persoane juridice a fost suplimentat cu 903, reprezentând numărul de tichete rămase dintre cele repartizate colectorilor pentru persoane fizice.

Cum funcţionează Rabla pentru persoane juridice

Prin Programul "Rabla", pentru casarea fiecărui autovehicul (automobil sau autoutilitară uşoară) mai vechi de 10 ani din dotare, persoanele juridice primesc un tichet în valoare de 6.500 de euro, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare de 6.500 de lei a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mică de 100g/km şi achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, fără a putea fi însă cumulate mai mult de două eco-bonusuri.

Lista persoanelor juridice şi a instituţiilor publice, care au fost acceptate şi respinse în Program, este publicată pe site-ul AFM (www.afm.ro), la secţiunea aferentă Programului, precizează AFM.


Articole înrudite