Polonia şi România sunt interesate de promovarea gazului de şist şi diversificarea resurselor de energie, având idei comune referitoare la politica mediului şi cea energetică, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk, la finalul discuţiei cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită în Polonia. "Avem idei comune referitoare la politica mediului, politica energetică. Importantă este ideea uniformă, identică, în ceea ce priveşte gazul de şist. Şi România, şi Polonia sunt interesate de promovarea celor întreprinse pentru gazul de şist şi diversificarea resurselor", a spus Tusk, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, împreună cu Ponta. Premierul polonez a adăugat că sprijină "concepţia Nabucco", ca soluţie pentru diversificarea surselor de energie.
La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că noi surse de energie presupune independenţă şi securitate energetică. "La politicile energetice, pentru România, ca şi pentru Polonia, este esenţială coordonarea noastră la nivelul politicilor europene. Am făcut acest lucru natural chiar în cadrul Consiliului European. Noi surse de energie pentru Polonia, pentru România, pentru Europa înseamnă un obiectiv strategic, înseamnă independenţă pentru ţările noastre, independenţă şi securitate energetică, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea în continuare a celor două ţări", a spus Ponta. El a adăugat că Polonia reprezintă un model pentru România şi un partener privilegiat, fără să existe interese contrare în vreun domeniu între cele două ţări, şi a precizat că autorităţile de la Bucureşti au multe de învăţat de la cele poloneze în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi reorganizarea administrativ-teritorială.
Cei doi premieri au asistat şi la ceremonia de semnare de către miniştrii de resort din cele două ţări a unui protocol de continuare a colaborării militare bilaterale, ca state membre NATO, prim-ministrul polonez afirmând că atât el, cât şi premierul Ponta au confirmat, "şoptindu-ne unul altuia" în timpul ceremoniei, că această colaborare între serviciile speciale ale celor două ţări este "absolut excepţională" şi evaluată la un nivel foarte ridicat de către aliaţi.