23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste jumătate dintre angajaţi plănuiesc să-şi schimbe locul de muncă, în 2024
Peste jumătate dintre angajaţi plănuiesc să-şi schimbe locul de muncă, în 2024

Mai mult de jumătate (56%) dintre angajaţi au în plan să-şi schimbe locul de muncă, anul viitor, principalele motive de nemulţumire fiind salariul prea mic, lipsa oportunităţilor reale de a creşte în compania pentru care lucrează în prezent sau faptul că muncesc într-un mediu pe care îl consideră toxic, arată un sondaj realizat de o platformă de recrutare.
Potrivit eJobs, 17% dintre respondenţi sunt indecişi din acest punct de vedere, iar 27% sunt mulţumiţi de locul în care lucrează la ora actuală şi nu se gândesc să facă vreo schimbare.
Principalele motive invocate de către cei care sunt în căutarea unui nou loc de muncă sunt legate de salariu (menţionat în top 3 motive de către 59,7% dintre respondenţi), faptul că nu întrevăd nicio posibilitate de creştere în compania pentru care lucrează în prezent (56,9%) sau că se află într-un mediu toxic, din punct de vedere organizaţional (42,3%), se menţionează în analiză.
De asemenea, aproape o treime dintre români includ în lista de motive faptul că muncesc prea mult şi se simt epuizaţi, 16,6% că sunt nemulţumiţi de faptul că nu pot lucra remote, deşi şi-ar dori acest lucru, 10,2% nu se înţeleg cu managerul direct, iar 4,4% nu se înţeleg cu echipa.
Întrebaţi cum a fost anul 2023 pentru ei, majoritatea angajaţilor îl descriu drept un an dificil. Astfel, 23% spun că a fost greu, la fel de mulţi cred că a fost plin de provocări, iar pentru 22% a fost un an plin de incertitudini. Doar pentru 31% a fost un an bun (pentru 16% a fost un an de creştere; pentru 8%, 2023 a venit cu surprize plăcute şi pentru 7% a fost mai uşor decât 2022).
Dincolo de schimbarea locului de muncă, lista de dorinţe pentru următorul an include: măriri salariale, obţinerea unei promovări, să lucreze pe termen lung de acasă, să îşi deschidă propria afacere, să înceapă un curs de reconversie profesională sau să se angajeze în afara ţării. În acelaşi timp, 9% dintre cei chestionaţi mărturisesc că nu au niciun motiv să aibă aşteptări optimiste de la anul 2024.
În ceea ce îi priveşte pe cei care se pregătesc de schimbarea jobului, o treime se aşteaptă să îşi găsească un nou loc de muncă într-un interval cuprins între una şi trei luni, 15% cred că va dura între trei şi şase luni, iar 19% au încredere că vor reuşi acest lucru în mai puţin de o lună. Totodată, pentru aproape un sfert (24%) este greu să facă o estimare, în timp ce 16% cred că va fi un proces mai lung de şase luni, acesta fiind şi motivul pentru care, momentan, ezită şi îşi dea demisia.
Conform datelor centralizate de eJobs, aproximativ 35% dintre respondenţi spun că angajatorul ideal este o multinaţională, 18% menţionează angajatorul care permite munca remote, 16% ar vrea să lucreze într-o companie de mici dimensiuni, 13% pentru o companie românească, la fel de mulţi pentru o companie din afara ţării, şi 5% ar alege un start-up.
Sondajul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2023, pe un eşantion de 1.250 de respondenţi care, în prezent, sunt angajaţi.
Lansată în anul 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.

Aproape o treime dintre români nu cred că vor rămâne la acelaşi loc de muncă până la 60 de ani

Un angajat român din trei (31%) crede că nu îşi va putea păstra aceeaşi slujbă sau una similară până la vârsta de 60 de ani, cu 4% peste media Uniunii Europene (UE), potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă, analizat de o companie specializată în consultanţa de resurse umane.
Datele analizate de Arthur Hunt România relevă faptul că, în comparaţie cu alte state, în Portugalia, doar 16% dintre angajaţi consideră că nu şi-ar putea menţine acelaşi parcurs în carieră până la vârsta de 60 de ani, în timp ce în Germania procentul este de 17%, iar în Italia de 21%.
La polul opus se află Franţa şi Slovenia, unde 44% dintre francezi, respectiv 43% dintre sloveni, se văd în viitor într-un alt loc de muncă decât cel actual.
"Rapoartele arată o creştere a riscului de deteriorare a sănătăţii mentale a angajaţilor, iar efectele acestui fapt sunt foarte greu de măsurat sau estimat. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe organizaţii includ în strategiile lor de HR planuri de transformare şi adaptare la noile realităţi, cu obiective clare, ce vizează retenţia angajaţilor talentaţi şi productivi, reorganizarea pentru eficienţă sporită şi dezvoltarea de noi competenţe pentru a facilita adaptarea la schimbări. Ar fi ideal dacă aceste companii, prin liderii lor, ar putea să pună mai mare accent pe pregătirea mentală a echipelor", explică Sorin Roibu, managing partner în cadrul Arthur Hunt România.
Conform analizei de specialitate, percepţia mediului de business de la începutul anului s-a schimbat la jumătatea acestuia, de la stadiul de "revenire" de după pandemie la "precauţie", respectiv de la "recrutare" s-a ajuns la "restructurare" sau de la "dezvoltare" la "stabilizare".
"Provocările economice şi sociale vor continua şi în următoarele luni. Modificările fiscale aduc schimbări importante în mai multe sectoare cheie din economie. În domeniul IT, s-ar putea observa, în 2024, o limitare a creşterii remuneraţiilor sau a recrutărilor. De asemenea, sectorul real estate, dar şi cel bancar, ar putea întâmpina dificultăţi din cauza unui eventual ritm mai încetinit al construcţiilor civile, care ar putea aduce un acces limitat la credite. Transformări majore au loc, însă, şi în mediul economic internaţional, iar acest lucru ar putea aduce României oportunităţi, prin relocarea operaţiunilor unor organizaţii europene sau globale în ţara noastră, dar şi prin dezvoltarea de noi afaceri, în special în sectorul de bunuri de consum, automotive şi chiar şi aeronautic, care ar avea un impact pozitiv asupra economiei naţionale", notează sursa citată.
Arthur Hunt este una dintre companiile internaţionale de top în domeniul consultanţei în resurse umane, prezentă în România din anul 2006, notează Agerpres.


Articole înrudite