13 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ori muncim mai mult, ori economisim, altfel nu avem cu ce trăi la bătrâneţe
Ori muncim mai mult, ori economisim, altfel nu avem cu ce trăi la bătrâneţe

Îmbătrânirea populaţiei, scăderea natalităţii alături de creşterea speranţei de viaţă pun o presiune tot mai mare pe bugetul de stat, iar pensia pe care românii o vor încasa peste 20 de ani va scădea.
Acum, pensia medie este de 845 lei, echivalentul unei rate de înlocuire de 36% a salariului mediu brut.
Deficitul la bugetul de pensii este acum de circa 12 miliarde de lei, adică statul se împrumută pentru a plăti pensiile. În 2032, rata de înlocuire este de aşteptat să scadă la 24%. În anul 2032 vor ajunge la vârsta de pesionare persoanele născute în anii 1966 şi 1967, numite şi generaţia de decreţei, aproximativ 500.000 de români.
Pensiile private obligatorii, lansate în 2008, nu sunt de ajuns pentru a îmbunătăţi traiul la bătrâneţe din cauza contribuţiilor mici şi a plăţilor inconstante.
În 2032, aşteptările sunt că pensiile private obligatorii vor avea o rată de înlocuire de 10% din salariul mediu brut. Astfel se ajunge la o rată de înlocuire de 34% din salariul mediu prin pensia de la stat şi cea de la pilonul II.
„Dacă considerăm că am pierdut războiul demografic, soluţiile pentru a avea un trai decent la bătrâneţe sunt fie să continuăm să muncim, iar la 65 de ani să ne bem cafeaua de dimineaţă la birou, fie să economisim din timpul vieţii active. Economisirea în timpul vieţii active va juca un rol covârşitor în modul în care vom trăi la bătrâneţe, indiferent că ne plasăm econo­miile în depozitele bancare, pensiile private facultative sau fondurile mutuale“, a spus Marius Popescu, membru în consiliul de administraţie al ING Pensii. ING admi­nistrează cel mai mare fond de pensii obligatorii cu active de 6,3 miliarde de lei de la 1,8 milioane de participanţi.


Articole înrudite