23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Obligaţiunile guvernamentale ale României au oferit în ultimele 5 luni cea mai bună performanţă pe pieţele secundare în rândul statelor emergente, datorită aşteptărilor pentru o reducere a dobânzii de politică monetară şi pregătirii unui nou acord cu FMI, potrivit unei analize Bloomberg. Astfel, titlurile de stat denominate în lei s-au apreciat cu 1,8% pe pieţele secundare din 22 mai, când preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a afirmat că banca centrală americană ar putea reduce programul de relaxare cantitativă, scrie Bloomberg.
Creşterea este cea mai solidă în cadrul indicelui obligaţiunilor în monedă naţională ale statelor emergente calculat de JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active. Indicele a scăzut în aceeaşi perioadă cu 3,8%.
Creşterea cotaţiei obligaţiunilor pe piaţa secundară reprezintă o scădere a costurilor indicative de finanţare.
Investitorii sunt atraşi de obligaţiunile României datorită reducerii cheltuielilor publice şi pregătirii unui nou acord cu FMI, dar şi în urma scăderii inflaţiei, care ar putea permite băncii centrale să reducă dobânda cheie pentru a stimula revenirea economiei şi a facilitat săptămâna trecută o emisiune de obligaţiuni în valută pe pieţele externe. "Nu mai sunt prea multe bănci centrale în zona pieţelor emergente care traversează încă un ciclu de relaxare a politicii monetare. Credibilitatea României este într-o formă bună în rândul investitorilor internaţionali", comentează pentru Bloomberg Abbas Ameli-Renani, strateg la Royal Bank of Scotland, Londra.
Indicii Bank of Ameica Merrill Lynch arată că obligaţiunile în lei au oferit randamente lunare pozitive în 19 din ultimele 20 de luni consecutive. Pe de altă parte, titlurile denomitate în zloţi polonezi, cea mai lichidă piaţă cu randament fix în rândul statelor UE foste comuniste, au înregistrat evoluţii lunare negative în cinci din ultimele opt luni încheiate.
România, Rusia şi Chile sunt singurele pieţe emergente unde dobânzile de politică monetară sunt preconizate să scadă cu cel puţin 0,5 puncte procentuale în următoarele patru luni, potrivit datelor Bloomberg. Analiştii anticipează creşterea costurilor de finanţare în Turcia şi Brazilia şi menţinerea dobânzilor în Polonia.
Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indică reducerea dobânzii de politică monetară de către BNR la 4% în decembrie, faţă de 4,5% în prezent.
Reducerea abruptă a programului de relaxare cantitativă de către Rezerva Federală a SUA ar putea afecta însă costurile de finanţare ale României. Astfel, randamentul obligţiunilor de stat în lei cu maturitatea la 5 ani ar putea creşte peste nivelul de 5,5%, faţă de 4,65% în şedinţa de marţi, dacă Fed va reduce achiziţiile de obligaţiuni într-un ritm mai alert decât preconizează în prezent analiştii, potrivit estimărilor Erste Group Bank, citate de Bloomberg. "Preţul activelor româneşti va fi cu siguranţă sub presiune dacă atmosfera de pe pieţele externe se înrăutăţeşte. Într-un astfel de scenariu, continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare ar putea întâmpina dificultăţi", consideră analiştii Erste.
România are de plătit sau refinanţat în acest an datorii în valoare de 4 miliarde euro, urmate de scadenţe de 7,4 miliarde euro în 2014, potrivit datelor Bloomberg.


Articole înrudite