01 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sala de conferinţe a Grădinii Botanice a fost ieri gazda prezentării proiectului privitor la sistemul de uscare a nămolului în staţia de epurare a apelor uzate în muncipiul Galaţi, investiţie care, potrivit directorului general al Apă Canal, Gelu Stan, reprezintă o premieră în România. La eveniment au fost prezenţi viceprimarul Galaţiului, social-democratul Florin Popa, care a apreciat realizarea acestui proiect cât şi munca depusă de angajaţii Apă Canal pentru implementarea lui, şi vicepreşedintele CJ, Corneliu Hamza, care este şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară a Serviciilor de Apă din judeţul Galaţi, asociaţie din care fac parte 22 de localităţi, printre care se află şi municipiul Galaţi. Cornel Hamza a ţinut să remarce faptul că ziua de 9 mai marchează o triplă aniversare, şi anume Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi Ziua Europei şi a mai ţinut să sublineze că Uniunea Europeană, prin fondurile puse la dispoziţie, încearcă să elimine discrepanţele între zonele dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate. De asemenea au mai luat cuvântul reprezentantul firmei care a construit sistemul de uscare a nămolului - şi care a ţinut să spună că lucrările au fost făcute conform standardelor europene, folosind echipamente şi instalaţii importate din Germania -, reprezentantul consultantului, care a precizat că de 2 luni se fac probe la acest sistem şi că gradul de uscare al nămolului este mai mare decât cel standard, care este de 90%, procentul ajungând la 94%. De asemenea, investiţia a fost apreciată de Felicia Bratu, reprezentantul Ministerului Mediului care a participat la acest eveniment la care au mai fost prezenţi directorul Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Galaţi, Carmen Sandu, şi directorul SGA Galaţi, Ion Ardean.

Premieră în România

Directorul general al Apă Canal, Gelu Stan, a dat amănunte legate de sistemul de uscare a nămolului, investiţie care face parte din cadrul unui proiect mai amplu, şi anume cel privitor la reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, care îşi propune reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare pe teritoriul a 11 localităţi.
„Acesta este primul uscător fabricat în România. Zilnic sunt produse la Galaţi între 12 şi 17 tone de nămol iar în urma folosirii acestui sistem vor fi produse doar 4 tone de nămol uscat. Am purtat discuţii cu cei de la Combinat pentru a le furniza lor nămolul uscat, care ar putea fi folosit la furnale, sau ne gândim de asemenea să îl furnizăm fabricilor de fabricare a cimentului”, a declarat directorul Gelu Stan.  Acesta a mai spus că transportarea nămolului uscat la groapa de gunoi ar putea fi o soluţie dar trebuie să se ţină cont de faptul că acolo există doar o singură celulă, care are o durată de depozitate de 5 ani, şi pentru fiecare tonă de nămol uscat ar trebui aduse 10 tone de deşeuri menajere.

Articole înrudite