Potrivit datelor înregistrate de Bursa Română de Mărfuri, preţul gazelor pentru această iarnă, adică pentru livrările din lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, au înregistrat depăşiri importante peste nivelul de 300 de lei/MWh.
Ultimele tranzacţii făcute în data de 14 septembrie s-au încheiat la un preţ de 307 lei/MWh pentru gazele cu livrare în octombrie, 317 lei pentru gazele cu livrare în luna noiembrie şi, la fel, 317 lei/MWh pentru gazele cu livrare în ultimul semestru al anului.
La tranzacţii făcute în luna august, preţul pentru gazele cu livrare în octombrie a fost de 223 de lei/MWh, iar pentru gazele cu livrare în ultimul trimestru al anului de 227 de lei.
La începutul lunii august, asociaţia Energia Inteligentă anunţa că preţul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani.
Creşterea preţurilor la gaze este pusă pe seama unui complex de factori, dintre care pot fi enumerate creşterea semnificativă a gazelor naturale importate de România în ultimul an, exportul gazelor naturale româneşti, precum şi Gas Release Program, din cauza căruia preţul prezent se raportează la preţul de referinţă din luna anterioară şi care a determinat ca în lunile de vară, când preţurile la gaze scădeau, să se menţină mult mai ridicate.
Raportând noile preţuri medii ale gazelor naturale pentru populaţie la salariul mediu existent în România, se poate observa o scădere semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, cu un salariu mediu anual, în prezent pot fi cumpăraţi puţin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001, puteau fi cumpăraţi peste 85.000 mc de gaze.