23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A fost publicat proiectul de HG privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă
A fost publicat proiectul de HG privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că a fost postat în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de HG privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.
Prin acest act normativ se vor aproba:
Cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2021, respectiv:
- schema de plată unică pe suprafaţă - 95,4751 euro/ha.
- plata redistributivă pentru intervalele: între 1 ha şi 5 ha, inclusiv - 5,0000 euro/ha şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv - 48,1457 euro/ha.
- plata pentru înverzire - 57,8931 euro/ha.
- plata pentru tinerii fermieri - 40,4514 euro/ha.
Plafonul de 71.300 mii euro aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine pentru anul 2021.
Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz. Cuantumul estimat este de 16,55 euro cap ovină/caprină.
Începând cu data de 18 octombrie 2021 (luni), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic într-un procent de maximum 70%, cu condiţia să nu fie periclitată buna gestiune financiară şi îndeplinirea cerinţei referitoare la un nivel de asigurare suficient.
Sumele necesare pentru aplicarea plăţilor directe în sectorul vegetal şi a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din prevederile bugetare aprobate MADR pentru anii 2021 şi 2022. Beneficiarii acestor forme de sprijin sunt peste 800.000 fermieri.
Plăţile în avans care se pot acorda începând cu data de 18 octombrie 2021 asigură capitalul financiar necesar pentru lucrările specifice din toamnă şi permit beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze programul de dezvoltare pe termen scurt, motiv pentru care a fost elaborat acest proiect de act normativ.


Articole înrudite