27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
LIFE+ 2013 - instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu
LIFE+ 2013 - instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu
Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi informează că a fost lansată sesiunea 2013 a Programului LIFE+, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu. Bugetul alocat României pentru anul 2013 este de 11.723.542 de euro.
LIFE+ 2013 este un instrument adoptat de Comisia Europeană în decembrie 2011, cu scopul de a acoperi perioada 2014 – 2020, cu un buget propus de circa 3,6 miliarde euro. Această propunere vine în contextul viitorului cadru financiar multianual pentru 2014 – 2020, care stabileşte cadrul bugetar şi principalele orientări în vederea realizării Strategiei Europa 2020. 
Pentru perioada 2014-2020 programul are o componentă nouă, dedicată domeniului schimbări climatice. Astfel, viitorul program LIFE va avea două subprograme: Subprogramul pentru Mediu, structurat pe trei direcţii prioritare (Natură şi biodiversitate; Politici de mediu şi guvernare; Informare şi Comunicare) şi Subprogramul pentru Schimbări Climatice, structurat, de asemenea, pe trei direcţii prioritare (Atenuarea Schimbărilor Climatice; Adaptarea la Schimbările Climatice; Guvernare şi Informare în domeniul Climei).
LIFE+ a jucat un rol semnificativ în implementarea celor mai importante acte legislative ale UE în domeniul mediului, cum sunt Directiva „Habitate”, Directiva „Păsări” şi Directiva-cadru privind apa. Proiectele de ecoinovare în domeniul schimbărilor climatice, al apei şi al deşeurilor s-au bucurat de cel mai mare succes în privinţa beneficiilor directe obţinute în materie de protecţie a mediului.
Beneficiar al Programului LIFE+ 2013 poate fi orice persoană juridică (organism public şi/sau privat, ca beneficiar unic sau în parteneriat), înregistrată în statele membre ale Uniunii Europene sau în Croaţia.
O altă schimbare majoră este crearea unui nou tip de proiecte: „proiectele integrate”. Acestea urmăresc ameliorarea punerii în aplicare a politicilor de mediu şi climatice şi integrarea lor în cadrul altor politici, în special prin asigurarea unei mobilizări coordonate a altor fonduri ale Uniunii, naţionale sau private, în direcţia atingerii obiectivelor de mediu sau climatice.
Toate părţile interesate au considerat că biodiversitatea reprezintă cea mai importantă prioritate pentru programul LIFE. Astfel, această componentă beneficiază de o rată maximă de cofinanţare de până la 75 % din costurile eligibile aplicabilă propunerilor care vizează acţiuni concrete de conservare a habitatelor şi speciilor prioritare reglementate de Directivele „Păsări” şi „Habitate”.
Deoarece Programul LIFE a adoptat proceduri mai simple şi mai flexibile, modificările aduse  programului LIFE+ au pus un accent puternic pe simplificare, precum: utilizarea mijloacelor electronice pentru a prezenta propuneri, o abordare în două etape aplicabilă în cazul selecţionării proiectelor integrate, utilizarea mai frecventă a sumelor forfetare şi neeligibilitatea anumitor costuri.
Ca urmare, propunerile trebuie elaborate şi înaintate exclusiv prin intermediul instrumentului online de depunere electronică a cererilor, intitulat „eProposal”, la următoarea adresă: https://webgate.ec.europa.eu/eproposalWeb/.
Propunerile de proiecte trebuie validate şi trimise Autorităţii Naţionale Competente (Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice), prin intermediul „eProposal”, până la data de 25 iunie 2013, ora 17.00 (ora României). Autoritatea Naţională Competentă trebuie să transmită propunerile de proiecte către Comisia Europeană tot prin intermediul „eProposal”, până la data de 5 iulie 2013, ora 00.59 (ora României).

Articole înrudite