Teoretic aşa s-ar putea spune, dacă ţinem cont de faptul că la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi care a avut loc vineri în holul Universităţii „Dunărea de Jos” doar 480 de persoane au venit să îşi caute un job. Din cele 848 de locuri de muncă puse la bătaie de circa 60 de angajatori, din care 400 de locuri de muncă oferite de o firmă de confecţii, care periodic le pune la bătaie dar nu reuşeşte să găsească doritoare, motivul fiind, se pare, salariul mic oferit. Absolvenţii au venit cu speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă, deşi lipsa experienţei a fost în multe cazuri un dezavantaj, lucru care a stârnit dezamăgirea multora din cei prezenţi. „Am tot depus în ultimii ani cereri la diferite firme pentru un loc de muncă, dar peste tot am fost întrebată dacă am experienţă. De unde să am experienţă, dacă nimeni nu mă angajează? Corect ar fi fost să mi se ofere o şansă, să fiu angajată o perioadă de probă şi dacă se va demonstra că nu sunt capabilă să învăţ meserie, angajatorul ar fi putut să renunţe la mine, fără niciun fel de supărare. Am depus şi la această bursă mai multe CV-uri, am dat şi interviuri, dar sunt sceptică că îmi voi găsi o slujbă potrivită, eu am terminat Facultatea de Mecanică acum 2 ani. De ce statul nu ia măsuri concrete pentru sprijinirea absolvenţilor de a se angaja, pentru că nu ştiu ce succes pot avea întotdeauna bursele acestea de muncă, aşa cum am citit în ultimii ani?”, ne-a spus Violeta Cristea. Şi Denisa Gheorghiu şi-a încercat norocul şi speră să fie mai norocoasă deoarece a terminat Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor. „Cred că tinerii sunt cei mai dezavantajaţi din păcate. Aş fi dispusă să lucrez un timp şi fără salariu, numai să învăţ câte ceva, dar apoi să fiu plătită corespunzător”, ne-a spus tânăra. Situaţia şomajului în rândul tinerilor poate fi un semnal de alarmă, aşa cum un semnal de alarmă îl reprezintă numărul mare de şomeri cu care se confruntă judeţul Galaţi, care ocupă locul 3 pe ţară la acest indicator, numărul şomerilor înregistraţi oficial în evidenţa AJOFM Galaţi, organizatoarea evenimentului, neincluzând numărul siderurgiştilor care s-au autodisponibilizat şi care nu pot primi oficial statutul de şomer, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care nu au un loc de muncă este teoretic mult mai mare decât cel prevăzut în statisticile oficiale.
480 de gălăţeni au trecut pragul bursei locurilor de muncă
La bursa de la Galaţi au participat 480 de persoane care au avut la dispoziţie 400 de posturi de confecţioner oferite de o firmă de confecţii, 7 posturi puse la bătaie de ArcelorMittal Galaţi, cum ar fi de analist programator, administrator reţea, inginer mecanic, economist, Consproiect SA, care căuta 10 ingineri dar şi 3 arhitecţi, Uzinsider, care căuta 5 ingineri, pe lista joburilor figurând şi posturi de bucătari, barmani, patiseri, agenţi vânzări, contabili, sudori, dulgheri, rigipsari. La bursa locurilor de muncă de la Galaţi au fost angajate pe loc 6 persoane în postul de patiser, inginer electric, economist, consilier juridic, vânzător, funcţionar economic.
În evidenţa AJOFM Galaţi, la nivelul judeţului există 4.075 de absolvenţi care nu au un job din care jumătate locuiesc în Galaţi.
51 de locuri de muncă la Tecuci
La bursa joburilor de la Tecuci au fost puse la bătaie peste 50 de locuri de muncă, de către 15 angajatori. Pe lista joburilor au figurat posturi de ospătar, cosmeticiană, vânzător, şofer, zugrav, zidar, montator rigips, manichiuristă, casier, gestionar, dar şi de inginer horticol, inginer agronom, consultant financiar sau laborant chimist.