11 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scadenţa pentru implementarea Regulamentului 432/2012, care prevede obligativitatea producătorilor de produse alimentare de schimbare a etichetelor, astfel încât acestea să cuprindă informaţii privind substanţele care contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire, este 14 decembrie 2012, dată până la care Ministerul Sănătăţii, împreună cu asociaţiile din domeniu, va trebui să găsească modalităţile de aplicare a normelor UE.
Producătorii români şi cei din celelalte state membre ale UE sunt obligaţi să schimbe etichetele de pe produsele alimentare, conform prevederilor Regulamentului 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor.
Astfel, începând cu a doua parte a lunii decembrie, pe noile etichete ale produselor alimentare vor fi acceptate  pentru inscripţionare numai menţiunile de sănătate aflate în lista permisă prin Regulamentul adoptat la nivelul UE.
"De exemplu, pentru calciu, vor fi permise 8 menţiuni de sănătate care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la menţinerea sănătăţii  sistemelor osoase, musculare, ale dinţilor etc. Alte menţiuni, în afara celor acceptate, nu vor fi permise", au explicat specialiştii în sănătate publică, citaţi de Ministerul Sănătăţii.
Precizând că măsura a fost luată la nivelul UE din nevoia de protejare a sănătăţii cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că "va organiza, în perioada următoare, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor din domeniu în vederea discutării modalităţilor de implementare a Regulamentului".
Vom şti ce acţiune au substanţele asupra organismului
Potrivit Regulamentului UE nr. 432/2012,  noile etichete vor conţine informaţii privind substanţa care se regăseşte în produs, plus informaţii legate de acţiunea acesteia asupra organismului uman, inclusiv precauţiile ce se impun a fi luate în cazul ingerării necorespunzătoare a acestora.
Spre exemplu, creatina - "substanţă care creşte performanţa fizică în eforturi succesive din timpul exerciţiilor fizice de scurtă durată şi de mare intensitate" - nu poate fi menţionată pe eticheta unui produs alimentar decât dacă acesta asigură un aport zilnic de 3 g de creatină. "Pentru a putea fi înscrisă, menţiunea trebuie însoţită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obţine în condiţiile unui consum zilnic de 3 g de creatină. Menţiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare destinate adulţilor care efectuează exerciţii fizice de mare intensitate", se arată în regulamentul UE.
O altă substanţă regăsită în lista UE - glucomananul (konjac mannan) - substanţă ce contribuie la scăderea în greutate, în condiţiile unei diete hipocalorice, nu poate fi menţionată pe un produs alimentar decât dacă acesta conţine 1 g de glucomanan la o porţie cuantificată. "Pentru a putea fi înscrisă, menţiunea trebuie însoţită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obţine în condiţiile unui consum zilnic de 3 g de glucomanan în trei doze a câte 1 g, luate împreună cu 1-2 pahare de apă, înaintea meselor şi în condiţiile unei diete hipocalorice. Trebuie să se prevadă un avertisment privind riscul de sufocare pentru persoanele cu dificultăţi la înghiţire sau în cazul ingerării substanţei cu un aport inadecvat de lichid - se recomandă ingerarea cu multă apă, pentru a asigura ajungerea substanţei în stomac", se mai arată în regulament.
Anexa aferentă acestuia cuprinde informaţii inclusiv privind vitaminele, mineralele şi acţiunea lor asupra organismului.
Numai 20% dintre mesajele de pe ambalaje sunt adevărate
Autoritatea europeană  pentru securitatea alimentelor (Efsa) a verificat timp de trei ani câteva mii de aserţiuni în materie de sănătate aflate pe ambalajele majorităţii produselor distribuite de industria agroalimentară din Uniunea Europeană. Din cele 2.758 de mesaje analizate de experţii Efsa, doar 20 la sută au fost  declarate veridice. Restul - mincinoase şi invalidate. Cauza? Potrivit reprezentantei Efsa, Lucia de Luca, mesajele respective fie nu explică în mod clar efectele benefice ale componentelor produsului, fie nu există niciun studiu ştiinţific care să permită dovedirea lor. Dat fiind că, practic, doar una din cinci etichete s-a dovedit incontestabilă, UE a cerut ca industria  agroalimentară să opereze o serioasă "curăţenie" în domeniu.


Articole înrudite