25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De câteva luni asistăm la un fenomen extrem de interesant pe piaţa muncii. După cum ştim, numărul şomerilor a fost de 437.811 în luna august, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Bineînţeles, este vorba despre şomerii înregistraţi, cei care se înscriu în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru Econtext a realizat o analiză prin care a urmărit să releve proporţia ocupată de şomerii proveniţi din mediul privat în totalul şomerilor din evidenţele statului.
După cum am afirmat anterior, în luna august a fost înregistrat un număr de 437.811 de şomeri la nivelul întregii ţări. Din aceştia, 122.182 sunt şomeri care provin din mediul privat, restul fiind şomeri din sectorul public, strânşi în decurs de mai multe luni, de când au început concedierile din rândul bugetarilor. Procentual, ar rezulta că 28% din şomeri vin din mediul privat.
Clasament judeţean
Din totalul judeţelor României (41 de judeţe + Bucureşti), avem doar două în care numărul şomerilor din sistemul privat îl depăşeşte pe cel al şomerilor din mediul bugetar. Este vorba despre Bucureşti (59% din totalul şomerilor vin din mediul privat) şi Timiş (51% sunt persoane concediate de la companiile private). În rest, predomină persoanele concediate din mediul public. Cea mai mică pondere a şomerilor din sectorul privat se află în Dolj. Doar 8% din şomeri sunt persoane care au lucrat la patroni, restul fiind şomeri de la stat. Mai mult: doar în Dolj ponderea şomerilor de la mediul privat este sub 10%, toate celelalte judeţe fiind peste acest prag.
Public – privat
Ponderea şomerilor din sistemul public este mai mare doar de câteva luni. Până în luna mai a acestui an, erau mai mulţi şomeri din sistemul privat decât de la stat. Mult mai mulţi! După cum am spus mai sus, în luna august 28% din şomeri proveneau din sectorul privat, restul de 72% fiind persoane disponibilizate de la stat. În schimb, în aprilie, procentul era mai mare în dreptul şomerilor de la privaţi. Ce s-a întâmplat? Experţii din cadrul ANOFM au declarat pentru Econtext că sunt mai mult cauze care au condus la modificarea acestui raport, dar cea mai importantă cauză ţine de noul Cod al Muncii. Să ne amintim că de la 1 mai a intrat în vigoare un nou Cod al Muncii. Acesta a dus la o creştere a numărului companiilor care şi-au trecut în legalitate angajaţii. Mulţi şomeri se angajau fără contract de muncă şi continuau să ia şi ajutor de şomaj. Preferau să lucreze la negru, fără contract, şi beneficiau şi de ajutor de şomaj şi de salariu. Prin noul cod, însă, mulţi patroni au decis să declare angajaţii pe care-i plăteau la negru, fără forme legale, iar aceştia au fost nevoiţi să renunţe la şomaj.
11.195 de şomeri provin din rândul bugetarilor!
Conform cifrelor ANOFM, judeţul Galaţi avea în luna august 14.250 de şomeri în plată, dintre care doar 3.055 sunt persoane care au lucrat înainte de concediere în sectorul privat. Procentual, aceasta înseamnă că doar 21% din totalul celor care au acum ca unică sursă de trai ajutorul de şomaj provin din rândul foştilor muncitori la patron. Asta în condiţiile în care, repetăm, la nivel naţional acest procent este 28%.


Articole înrudite