Legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei, a fost promulgată, săptămâna trecută, de preşedintele Klaus Iohannis.
Din 2022, alocaţia pentru copiii de până la 2 ani a fost stabilită la 600 de lei, iar pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, la 243 de lei. În cazul minorilor cu handicap, alocaţia este de 600 de lei. Alocaţia de stat li se acordă şi tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau şcoală profesională, până la terminarea studiilor, precum şi majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Adulţii cu handicap beneficiază, de asemenea, de o indemnizaţie compensatorie, între 60 şi 350 de lei.
Majorarea alocaţiilor de stat pentru copii se va face cu rata medie anuală a inflaţiei, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
Guvernul României a stabilit, încă din iunie 2021, ca alocaţia de stat pentru copii să fie indexată anual cu rata medie a inflaţiei, începând din anul 2023. Anul acesta s-a aplicat o majorare de peste 5,1%, echivalentul ratei anuale a inflaţiei din 2021, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În acest fel, alocaţia de stat pentru copii a ajuns în 2023 la valoarea de 631 de lei pentru copiii cu vârsta între 0 şi 2 ani, respectiv de 256 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani.
Datele publicate de INS cu privire la rata medie anuală de inflaţie din anul anterior sunt foarte clare: este vorba de o majorare cu 13,8%.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a invocat un procentaj asemănător (n.r. - de 13,5%) când a vorbit despre rata medie a inflaţiei care se va aplica la indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.
Prin urmare, alocaţiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori de la 1 ianuarie 2024:
- 718 de lei, pentru copiii cu vârsta între 0 - 2 ani, respectiv, până la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 291 de lei, pentru copilul care a depăşit vârsta de 2 ani, până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.