În cadrul adunării generale a patronatelor din metalurgie, întâlnire care a avut loc în cursul săptămânii trecute la Bucureşti, precum şi în cadrul şedinţei comitetului sectorial pe metalurgie, care a avut loc în aceeaşi zi şi la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai sindicatelor din acest sector, ai patronatelor dar şi reprezentanţi ai unor instituţii ale statului, subiectul fierbinte al discuţiilor a fost cel legat de liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale, care va afecta negativ activitatea producătorilor industriali. De asemenea, cei care sunt loviţi la buzunar sunt şi consumatorii casnici, adică populaţia care va fi nevoită în continuare să scoată mai mulţi bani pentru plata energiei electrice sau gazelor naturale consumate. Potrivit informaţiilor noastre, la întâlnirea la nivel sectorial pe metalurgie, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai celor mai importanţi producători industriali, şi aici ne referim la ALRO Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, atât din partea sindicatelor cât şi din partea patronatelor, s-a discutat pe marginea proiectului de modificare a actului normativ care reglementează modul de acordare a certificatelor verzi, care este supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei, cele mai multe dintre modificările propuse nefiind, se pare, în folosul producătorilor industriali. De asemenea, în cadrul adunării generale a patronatului din metalurgie, organizaţie al cărui preşedinte este Ionel Borş, s-a decis constituirea unui grup de iniţiativă care să înfiinţeze Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie, printre care se numără şi ArcelorMittal Galaţi şi ALRO Slatina, cele două companii care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România. Rămâne de văzut care va fi strategia pusă în practică de marii producători industriali pentru a obţine câştig de cauză în ceea ce priveşte doleanţele lor.
Semnal de alarmă legat de creşterea generalizată a preţului electricităţii
Grupul de Iniţiativă pentru constituirea Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie a remis pe data de 19 aprilie un comunicat de presă în care avertizează cu privire la capcanele propunerii făcute de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), pentru modificarea proiectului de ordonanţă privind sprijinirea energiei verzi.
”Prin invocarea unei scăderi ipotetice a preţului pentru consumatorii captivi, RWEA doreşte păstrarea tuturor privilegiilor pentru producătorii de energie verde, o măsură care ar creşte preţul electricităţii pentru populaţie şi pentru toţi ceilalţi consumatori şi, de asemenea, ar putea pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional. Din cauza specificului de producţie, companiile din sectorul de energie eoliană nu pot, din punct de vedere tehnic, să livreze electricitate la un nivel constant, cu atât mai puţin pentru un consum profilat, aşa cum este cel de pe piaţa reglementată. Aceasta se transpune în costuri mai mari cu alimentarea cu electricitate şi într-o presiune mai mare pe termocentrale. De exemplu, pe 16 aprilie, la ora 16:39, producţia de energie eoliană în sistem a atins vârful zilei – 1.796 MW – în acelaşi moment în care se intra în golul de zi pentru consum. Pe 17 aprilie, la ora 8:39, în momentul în care s-a ajuns la vârful de consum, furnizarea de energie eoliană a scăzut la 816 MW. Aceste inconsecvenţe în furnizare reprezintă costuri mai mari cu electricitatea, deoarece diferenţa pe care furnizorii de energie eoliană nu o pot acoperi trebuie livrată de termocentrale. De aceea, factura finală a consumatorilor casnici şi a micilor consumatori va rămâne aceeaşi, în cel mai bun caz, sau ar putea să crească, în funcţie de condiţiile meteo. În plus, faţă de costurile mai mari pentru întregul sistem energetic, propunerea înaintată de RWEA se aplică pe termen scurt, deoarece începând cu 2014 piaţa reglementată se va diminua, iar din 2017-2018 va dispărea şi toţi consumatorii vor avea acces la piaţa liberă, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene”, se arată în comunicatul de presă. În comunicat se mai arată că producătorii de energie eoliană îşi vor păstra toate privilegiile, inclusiv preţul certificatelor verzi, numărul certificatelor verzi pe MWh produs, dar vor avea şi garanţia că vor vinde toată energia pe care o produc la un preţ fix, indiferent de evoluţia pieţei.
Producătoriii industriali, forţaţi să tragă obloanele?
”Acest lucru va avea un impact direct nu numai asupra consumatorilor captivi pe care ar fi dispuşi să îi ajute, dar şi asupra întregii pieţe de energie din România şi ar putea afecta eforturile autorităţilor de a creşte eficienţa termocentralelor. Astfel, toată energia mai scumpă va ajunge exclusiv pe piaţa liberă (OPCOM), rezultând preţuri mai mari pentru toţi consumatorii care cumpără de aici. De asemenea, consumatorii vor trebui să plătească mai mult, pentru un număr mai mare de certificate verzi. Toate aceste măsuri au un impact direct şi imediat asupra tuturor consumatorilor industriali, care trebuie să plătească dublu fiecare MWh, din cauza taxelor incluse în preţul final. Prin urmare, ei vor deveni mai puţin competitivi pe pieţele internaţionale şi vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau chiar să închidă operaţiunile din România”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Semnalul de alarmă tras de către cei mai importanţi producători industriali din România ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare atât pentru cei 7.000 de siderurgişti gălăţeni, care îşi arată nemulţumirea doar dacă nu vin la timp puii la magazinul de la poarta Combinatului şi care nu s-au înghesuit nici să participe la acţiunile de protest organizatre de sindicate. De asemenea, şi gălăţenii ar trebui să aibă motive de îngrijorare, nu numai în ceea ce priveşte soarta Combinatului, dar şi pentru faptul că vor fi nevoiţi în continuare să suporte din buzunarul lor creşterile preţurilor la energi electrică şi gaze naturale.