Ministerul Sănătăţii a publicat, în consultare publică, Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate prin care vor fi selectate minimum 25 de obiective ce presupun construcţia şi dotarea de spitale, până în 2026, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate este aferentă "Componentei 12 - Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă", incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR.
"Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro", se arată într-un comunicat al MS transmis, vineri, Agerpres.
Noile construcţii vor respecta cerinţele de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardelor de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.
Includerea în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, respectând prevederile metodologiei de prioritizare. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.