02 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Decizia Executivului de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux, printre care şi bijuterii din aur/platină, va duce la sporirea evaziunii fiscale din domeniu, precum şi la creşterea numărului de firme care vor alege să se înregistreze în altă ţară pentru a evita supraimpozitarea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Mihail Pacioianu, preşedintele executiv al Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase - Diamond Gold. „Eliminarea, în perioada 2007-2009, a accizelor la bijuterii a dus la scăderea evaziunii fiscale în domeniu de la 80%, cât era în 2007, la 40% - cât se înregistrează în prezent. Ca urmare, decizia luată marţi de Executiv, de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux, printre care şi bijuterii din aur/platină, va duce clar la sporirea evaziunii fiscale din domeniu. În plus, va creşte numărul de firme care vor alege să se înregistreze în altă ţară pentru a evita supraimpozitarea”, a afirmat Mihail Pacioianu.
Potrivit acestuia, piaţa bijuteriilor din România se situează deja la numai 35% din nivelul la care era în 2007, înainte de debutul crizei economice. „Măsura de aplicare a accizelor nearmonizate ne va afecta major atât pe noi, cât şi pe clienţii noştri. Din punctul nostru de vedere, o pereche de cercei de trei grame sau un mic medalion nu pot fi considerate produse de lux. În această categorie ar putea intra, de exemplu, bijuteriile cu diamante sau ceasurile de colecţie, care costă mii sau zeci de mii de euro. Suntem dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă la ora actuală, pentru că o economie sănătoasă nu se bazează pe o impozitare excesivă”, a mai spus preşedintele Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase.
Conform unei ordonanţe adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului, se extinde sfera de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux: bijuterii din aur/platină, mai puţin verighete, confecţii din blănuri naturale, autoturisme şi autoturisme de teren, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm cubi, arme de vânătoare şi arme de uz personal, precum şi muniţia aferentă, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni, cu sau fără motor, pentru agrement.


Articole înrudite

În această seară, două echipaje de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului d ...

AN NOU FERICIT!