22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
AJFP Galaţi, aspecte importante privind înregistrarea în scopuri de TVA
AJFP Galaţi, aspecte importante privind înregistrarea în scopuri de TVA

În virtutea rolului activ al organului fiscal, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi reaminteşte contribuabililor persoane fizice şi juridice unele aspecte privind înregistrarea în scopuri de TVA.

Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro (300.000 lei), poate aplica scutirea de taxă pe valoarea adăugată (TVA), denumită regimul special de scutire, pentru operaţiunile impozabile în România.

I. Înregistrarea în scopuri de TVA înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni (conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal) – se realizează în situaţia în care persoana impozabilă:
- declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire de 300.000 lei, sau
- declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Persoana impozabilă supusă înregistrării în registrul comerţului, care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA), potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, respectiv de la data înregistrării în registrul comerţului, depune la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal formularul Cerere de înregistrare fiscală, care reprezintă anexă la formularul Cerere de înregistrare în registrul comerţului, având completată secţiunea corespunzătoare taxei pe valoarea adăugată. (Formularul Cerere de înregistrare fiscală a preluat rubricile din formularul 098 care a fost abrogat).
Persoana impozabilă care nu este supusă înregistrării în registrul comerţului, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscală (formular 010/ formular 070). În această situaţie, declaraţia de înregistrare fiscală se depune cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înfiinţării, iar solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA se face prin completarea rubricii Date privind vectorul fiscal, secţiunea Taxa pe valoarea adăugată din declaraţie.
Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (la înfiinţare) se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.
Organul fiscal comunică, potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală, persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, dar nu înainte de data la care se comunică Certificatul de înmatriculare în registrul comerţului.

II. Înregistrarea în scopuri de TVA (conform art. 316 alin. (1) lit. b) şi c) din Codul fiscal) de către persoana impozabilă care în cursul unui an calendaristic:
- atinge sau depăşeşte plafonul de scutire de 300.000 lei, sau
- optează pentru aplicarea regimului normal de taxă (dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire).
Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal (ulterior înfiinţării), depune la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni (formular 700), având completată rubrica Date privind vectorul fiscal, secţiunea Taxa pe valoarea adăugată.
Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. b) şi c) din Codul fiscal (ulterior înfiinţării) se consideră valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea.
În vederea luării în evidenţă ca plătitor de TVA şi pentru o bună determinare a plafonului de scutire, persoanele care aplică regimul special de scutire reglementat de art. 310 din Codul fiscal (a căror cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, respectiv 300.000 lei), au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări, potrivit AJFP Galaţi.

Temei legal:
OpANAF nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
OpANAF nr. 2509/5672/C/2022 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Cerere de înregistrare fiscală" şi a instrucţiunilor de completare a formularului "Cerere de înregistrare fiscală";
OpANAF nr. 347/2023 pentru modificarea unor acte normative privind înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată;
Art. 310 şi art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
Pct. 84 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016.


Articole înrudite