Modernizare europeană pentru performanțe pe toată linia
Liceul cu Program Sportiv Galați, o veritabilă fabrică de campioni, beneficiază de un proiect amplu de reabilitare, cu finanțare europeană, care vizează îmbunătățirea semnificativă a infrastructurii educaționale și sportive. Acest proiect, care include lucrări majore de renovare și modernizare a clădirii unității de învățământ, sălii de sport și a căminului, are ca scop creșterea performanței energetice și reducerea consumului de energie. Carevasăzică, altfel de performanță într-un loc în care se urmărește preponderent performanța sportivă.
Tradiție de aproape 70 de ani
Unitatea de învăţământ din apropierea Turnului de Televiziune, fondată în anul 1958, rămâne un reper în educația gălățeană. Pe ușile acestei unități de învățământ au intrat mii de tineri și au ieșit nenumărați campioni, în cele aproape șapte decenii de existență școala având și alte profiluri. Dacă la început, conform datelor oficiale, s-a numit Școala Medie nr. 4 și Liceul nr. 4 cu profil sportiv, după cutremurul din 1977 s-a transformat timp de zece ani în Liceul de Filologie-Istorie sau Liceul Industrial nr. 12. A revenit la actuala titulatură imediat după 1990, tot atunci fiind îmbrățișată și programa de instruire intensivă pe parte sportivă, așa cum se consacrase.
Fabrica de medalii
Campionii care au cunoscut aici, la LPS Galați, primii pași în disciplinele în care au excelat sau care în acest loc și-au cultivat cei mai importanți ani ai carierei, nu mai au nevoie de nicio prezentare. Ana Porgras, gimnastă care a devenit campioană mondială, și atleta Fița Lovin, medaliată la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, au adus faimă nu doar României, dar și municipiului de la Dunărea de Jos, însă merită menționați și alți sportivi cunoscuți precum Liliana Năstase, Livia Pruteanu, Alina Tecuţă Gherasim și fotbaliști de primă ligă, de la regretatul Ioan Nicu sau Adrian Oprea, ca profesori-antrenori, până la jucătorii Răzvan Ochiroșii, Mircea Axente sau Alexandru Tudorie, din prezent.
Lucrări cu fonduri europene
Contractul de lucrări (proiectare și execuție) pentru reabilitarea clădirii unității de învățământ, a sălii de sport și a căminului Liceului cu Program Sportiv, a fost semnat de Primăria municipiului Galați în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, valoarea acestuia fiind de peste 9 milioane de lei fără TVA. Lucrările sunt destul de avansate, proiectul vizând în principal lucrări de izolare termică a clădirilor, refacerea fațadelor, reabilitarea capitală a instalațiilor electrice și termice, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție, montarea de panouri fotovoltaice și/sau termice, realizarea unui acoperiș de tip șarpantă la sala de sport și la cămin și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități.
Investiție cu impact semnificativ
Reabilitarea Liceului cu Program Sportiv Galați prin acest proiect cu finanțare europeană va transforma infrastructura educațională și sportivă într-un model de eficiență energetică și sustenabilitate. „Lucrările de renovare vor asigura un mediu mai bun pentru învățătura și sportul elevilor, contribuind totodată la protejarea mediului și reducerea costurilor de întreținere a clădirilor acestei instituții. Această investiție va avea un impact semnificativ asupra performanței educaționale și va pune bazele unui viitor mai verde și mai sustenabil", declară primarul Ionuț Pucheanu. Vom putea vorbi, astfel, de performanțe pe toată linia.
Cezar Gorovei
Foto: Primăria municipiului Galați