Societatea APĂ CANAL S.A. Galaţi a anunţat că în intervalul 20 aprilie 2015, ora 23.00 – 21 aprilie 2015, ora 06.00 (7 ore), va întrerupe funcţionarea fronturilor de captare Salcia-Lieşti şi Vadu-Roşca, precum şi a Staţiei de Repompare Fileşti, pentru executarea unor lucrări de înlocuire vane pe conducta magistrală de alimentare cu apă Dn1200mm, tronson: Captare Salcia-Lieşti – Sat Şerbăneşti, comuna Lieşti.
Lucrările se derulează în cadrul Contractului GL-CL-05 “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din aglomerarea Pechea, inclusiv reabilitarea conductei magistrale Galaţi”, constructorul S.C. Vega 93 S.R.L. fiind cel care execută lucrări de reabilitare a magistralei Dn1200mm care transportă apă de profunzime de la captarea Salcia-Lieşti spre municipiul Galaţi.
Oprirea Staţiei de Repompare Fileşti va conduce la afectarea alimentării cu apă potabilă a consumatorilor din următoarele cartiere: Cartier Aurel Vlaicu: (Str. Nae Leonard, str. Combinatului (Viaduct), str. Siderurgiştilor Vest), Cartier Micro 14; Cartier Fileşti; Cartier Micro 38; Cartier Micro 39A; Cartier Micro 39 B; Cartier Micro 39 C; Cartier Micro 40; Cartier Micro 13 B.
După repunerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă rece potabilă, există posibilitatea ca aspectul apei să fie opalescent; din punct de vedere bacteriologic şi calitativ, aceasta se încadrează în standardele de potabilitatea impuse de legislaţia în vigoare.
Proiectul „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” urmăreşte investiţii majore în serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, lucrările de reabilitare şi extindere se derulează pe aria a cinci aglomerări, respectiv a 11 localităţi din judeţ (municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Târgu Bujor, comunele Barcea, Cuza Vodă, Drăgăneşti, Iveşti, Lieşti, Pechea, Slobozia Conachi, Umbrăreşti). Contractul de finanţare aferent proiectului a fost semnat în luna august 2011 şi are o valoare totală de 507.718.645 de lei, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de 447.571.999 de lei. Proiectul este co-finanţat din Fondul de Coeziune prin Programului Operaţional Sectorial Mediu, axa prioritară 1.