22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi aduce la cunoştinţa contribuabililor faptul că, termenul limită pentru depunerea formularului 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate” este data de 25 mai 2016.
Aceasta se depune de către:
-    persoanele fizice rezidente române cu domiciliul în România;
-    persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc cel puţin una din condiţiile de rezidenţă, respectiv:
o    centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România
o    este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat
- care realizează venituri din străinătate, impozabile în România, cum ar fi:
•    venituri din profesii libere;
•    venituri din activităţi comerciale;
•    venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală;
•    venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
•    venituri din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură;
•    venituri sub formă de dividende;
•    venituri sub formă de dobânzi;
•    venituri din premii;
•    venituri din jocuri de noroc;
•    venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;
•    câştiguri din transferul titlurilor de valoare;
•    venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vînzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare;
•    alte venituri din investiţii;
•    venituri din pensii;
•    remuneraţii/indemnizaţii ale membrilor consiliului de administraţie/administratori/cenzori şi alte venituri similare;
•    alte venituri impozabile;
Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă în România vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor anului în care aceştia devin rezidenţi în România.
-    persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, şi de către persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă şi care desfăşoară activitate salarială în străinătate într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri şi sunt plătite pentru activitatea salarială desfăşurată în străinătate de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori de un sediu permanent în România (veniturile salariale reprezintă cheltuială deductibilă a unui sediu permanent în România), în următoarele situaţii, după caz:
•    în cazul în care persoana fizică a fost prezentă în străinătate pentru o perioadă mai mare decât perioada prevăzută în convenţia de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care s-a desfăşurat activitatea;
•    în cazul în care detaşarea în străinătate a persoanei fizice a încetat înainte de perioada prevăzută în convenţia de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua reţinerea diferenţelor de impozit, întrucât între părţi (angajat-angajator) nu mai există relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii.
Veniturile din activităţi dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile şi nu se declară în România, potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Veniturile se declară pentru fiecare ţară-sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.
Formularul 201 poate fi obţinut gratuit, accesând site-ul ANAF, la adresa: www.anaf.ro, secţiunea „Asistenţăcontribuabili”, subsecţiunea „Despre impozite şi taxe”, rubrica „Formulare fiscale şi ghid de completare”.
Dacă se doreşte depunerea formularului 201 prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, acesta se poate obţine de pe site-ul ANAF, astfel: www.anaf.ro, secţiunea „Servicii on line”, subsecţiunea „Declaraţii electronice”, rubrica „Descărcare declaraţii”.
Formularul 201, precum şi instrucţiunile de completare se pot obţine şi de la sediul unităţilor fiscale.
Declaraţia se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute de formular, în 2 exemplare:
-    originalul se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are domiciliul fiscal;
-    copia se păstrează de către contribuabil sau de împuternicitul acestuia.
Declaraţia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro. Pentru depunerea electronică a declaraţiei, contribuabilii trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în ciondiţiile Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică.
Declaraţia se poate depune, de asemenea:
-    la registratura organului fiscal competent, în format hârtie. Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal.
-    la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Data depunerii declaraţiei este data depunerii la poştă.
Ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia depusă anterior, poate depune un nou formular 201 – declaraţie rectificativă, situaţie în care va înscrie „X” în căsuţa special prevăzută în formular în acest scop.


Articole înrudite