22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DGRFP Galați informeaza: Plafoane mai mari pentru publicarea listei debitorilor
DGRFP Galați informeaza: Plafoane mai mari pentru publicarea listei debitorilor

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi aduce la cunoştinţa contribuabililor faptul că,în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.274/12 aprilie 2016, a fost publicat OPANAF nr.1.164/2016 pentru modificarea Procedurii de publicare a listei debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin OPANAF nr.558/2016. Actul normativ menţionat a intrat în vigoare la data publicării. Potrivit procedurii aprobate, în lista datornicilor la bugetul de stat se află şi debitorii persoane fizice, nu doar persoanele juridice, ca până anul acesta.
În vederea descurajării acumulării de arierate bugetare de către contribuabili, organele fiscale centrale publică pe pagina de internet proprie a ANAF lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale.
Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare şi cuprinde obligaţiile fiscale restante, peste un anumit plafon, la sfârşitului trimestrului şi neachitate la data publicării listei.
Înainte de publicare, obligaţiile fiscale restante se notifică debitorilor.
Nu fac obiectul publicării obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:
a) 100.000 lei pentru contribuabilii mari (plafonul anterior fiind de 1.500 lei)
b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii (plafonul anterior fiind de 1.000 lei)
c) 10.000 lei pentru celelalte categorii, inclusiv pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere (plafonul anterior fiind de 500 lei)
d) 1.500 lei în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la litera c) (plafonul anterior fiind de 100 lei).
Atenţie!
În ceea ce priveşte persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercita profesii libere, lista va cuprinde atât informaţii referitoare la obligaţiile fiscale restante datorate de persoana fizică, precum şi obligaţiile fiscale datorate din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercitarea de profesii libere.
Organul fiscal trimite o notificare, până la data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, cu privire la obligaţiile fiscale restante.
De anul acesta, notificarea în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale ale sediilor secundare plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor se adresează persoanei în structura căreia acestea funcţionează.
În cazul în care există neconcordanţe între evidenţa debitorilor şi sumele cuprinse în notificări, punerea de acord asupra acestora se realizează în termen de 5 zile de la data notificării. În caz contrar,obligaţiile fiscale restante se publică aşa cum au fost menţionate în notificare, sau cele rămase nestinse la data publicării, după caz.
În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care  şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din listă.
Potrivit actului normativ, obligaţiile fiscale restante sunt:
- obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată;
- diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut la art.156 alin.(1) din Codul de procedură fiscală.
În acelaşi timp, actul normativ menţionează şi tipurile de obligaţii fiscale care nu sunt considerate obligaţii fiscale restante, astfel:
- obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii;
- obligaţiile fiscale stabilite în acte administrativ fiscale a căror executare este suspendată în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
- obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară aprobat în condiţiile legii.


Articole înrudite