De câte ori nu ți-ai amintit de rețetele bunicii sau ale mamei? Acele mâncăruri care se găteau încet, fără grabă și cu toată dragostea din lume. Aromele și gusturile de altădată, care nu aveau nimic de-a face cu vertijul rutinei obișnuite și cu așa-numitul fast food. Acum, revenirea la bucătăria de altădată și la gătitul sănătos este posibilă, grație multicooker-ului Crockpot.
Secretul este să îți achiziționezi un multicooker Crockpot, la care ai și varianta slow-cooking. Nu e niciun mister: este un aparat de gătit care funcționează cu energie electrică și a cărui principală caracteristică este că rețeta se face încet, la temperatură scăzută, atunci când setezi acest tip de gătire. O tehnică care după câteva ore face ca ingredientelor să le sporească aroma, textura și nutrienții.
Cum functioneazã?
Aspectul său este același cu al unei oale obișnuite, în care se prepară majoritatea rețetelor, mai ales în cazul tocanelor: o carcasă metalică exterioară și un rezervor sau coș la interior în care se depun acele alimente pe care le poți găti lent. Tocmai aceasta parte interioara este cea care primeste caldura care este transmisa de curentul electric. Cu toate acestea, temperatura este întotdeauna menținută sub 100ºC.
La aceste grade și cu timpul în care mâncarea este gătită (în multe ore) este ceea ce face ca gătirea tuturor alimentelor din interiorul acesteia să se facă într-un mod uniform. În unele cazuri, există rețete care chiar durează până la 12 ore pentru a fi perfecte.
Avantajele gatitului la Multicooker
Dacă optați, așadar, pentru această metodă de preparare, veți beneficia fără nicio grabă de câteva avantaje ale acestei gătiri. Prima este ca este foarte usor sa gatesti preparate traditionale, fara nici un efort (multicooker-ul se ocupa de tot), asa ca este ideal pentru cei care nu prea sunt maeștri în bucătărie. Rețete tradiționale care pot fi făcute chiar dacă nu aveți timp. Aceste oale sunt programate și pot găti peste noapte sau în timp ce lucrezi, ceea ce îmbunătățește nutrienții. Rezultă o mâncare mai sănătoasă.
O economie de timp și de griji care se observă și în buzunar atunci când mergi la cumpărături. De exemplu, dacă cumperi cele mai tari bucăți de carne (mult mai ieftine) poți face tocănițe imbatabile care se topesc în gură. Un cost redus care, în ciuda a ceea ce s-ar putea crede la început, se remarcă și în consumul de energie electrică: puterea multicooker-ului Crockpot este foarte mică și cu un singur dispozitiv puteți face toată mâncarea. Mult mai ieftin decât a porni cuptorul sau plita de mai multe ori pe parcursul zilei.
Rețetele
Dacă vorbim despre acea întoarcere în bucătăria de altădată și la cele mai clasice rețete, tocănițe, cartofi copți, linte, năut, cele mai bune iahnii de fasole... Crockpot-ul este aparatul pe care toți cei care iubesc mâncărurile bine gătite trebuie să îl aibă acasă. La fel se intampla si cu cei care se topesc după o tocăniță buna (gătită la slowcooker carnea este atat de moale incat se topeste in gura) sau cei care iubesc acele legume care-și păstrează gustul, aroma și nutrienții.
Puteți chiar profita de acel sos eliberat de acea carne sau de acele legume pentru a face alte tipuri de preparate. Și, în plus, acest tip de aparate cu temperatură joasă, îți permit și să pregătești niște deserturi. Este cazul, de exemplu, al budincii tradiționale de orez.
Asta pentru că, spre deosebire de un Slowcooker clasic, un Multicooker are nu doar funcția gătitului lent, ci și multe alte funcții - unele foarte rapide - de gătire. Indiferent că vrei să faci deserturi, tocănițe, sarmale, iahnii, ciorbe etc., există câte un program al Multicooker-ului potrivit pentru asta.
Pe lângă o carte de bucate tradițională, nu strica să ai la îndemână o serie de trucuri demne de cel mai bun bucătar. Unul dintre ele, daca preparatul este carne, este sa o treci putin prin tigai in prealabil pentru a rumeni bucatile inainte de a le pune in multicooker. Și, în cazul în care acel ingredient este făcut cu alcool, aveți grijă să nu adăugați prea mult. In acest caz, acesta nu se evapora in acelasi mod și în același timp ca apa si mâncarea poate ajunge sa aiba un gust oarecum puternic si neplacut la final.
Când pregătiți o rețetă într-un Multicooker Crockpot, o maximă esențială de urmat este să nu umpleți oala peste două treimi din volumul său. Dacă nu se face acest lucru, există riscul ca alimentele să nu fie gătite corect. Și un ultim sfat, ingredientele trebuie adăugate întotdeauna în ordinea lor, respectând timpii de gătire a fiecăruia dintre alimente.