Zeci de gălăţeni au ajuns din aprilie şi până acum la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Mulţi au fodst muşcaţi în timp ce se aflau la iarbă verde, dar au păţit-o şi cei care au mers prin vegetaţie în timp ce îşi plimbau animalele. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, prin Compartimentul de evaluare şi promovare a sănătăţii, avertizează gălăţenii că muşcătura de căpuşă este periculoasă şi netratată poate fi chiar fatală. Alternarea vremii ploioase cu vremea caldă a dus la dezvoltarea vegetaţiei şi a crescut astfel probabilitatea de a fi atacaţi de căpuşe.
Căpuşa este un dăunător. În locul înţepăturii, după ce a căzut sau a fost îndepărtată, poate apărea, din cauza reacţiilor alergice la saliva căpuşei, o leziune urticariană, caracterizată prin senzaţii accentuate de mâncărime şi cu un centru de necroză. Căpuşa poate fi periculoasă, deoarece este purtătoare de arboviruşi şi agenţi patogeni ai bolii Lyme (borelioză). Dacă agenţii patogeni ai bolii Lyme (Borrelia burgdorferi) se transmit la om, acesta se poate îmbolnăvi uşor de această boală.
Boala se desfăşoară în diferite etape, care sunt caracterizate de simptome specifice (în primă fază: eritem al pielii, stare de slăbiciune, dureri de picioare şi de mâini, inflamarea glandelor limfatice sau simptome de gripă; în faza a doua: pareze parţiale, poliartrită, pericardită şi nevrite precum şi tulburări ale ritmului cardiac; în ultima fază a bolii: modificări ale creierului asemănătoare celor ce acompaniază boli precum sifilisul sau scleroza multiplă).
Măsuri de protecţie împotriva infestării cu căpuşe
Cadrele medicale vă recomandă să purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Ar fi bine chiar să băgaţi pantalonii în ghete, pentru a împiedica urcarea pe picioare a căpuşelor. Purtaţi haine de culori deschise şi textură mai deasă, pentru a putea vedea uşor căpuşele. Dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic, pentru a vă proteja şi mai mult. Când sunteţi în aer liber, nu staţi direct pe pământ, ci pe o pătură sau un scaun pliant.
Inspectaţi corpul cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii. Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul cu atenţie, pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut anterior. Puteţi utiliza DEET (Dietil toluamida) drept repelent, prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ etc.). În cazul în care aţi fost muşcaţi de căpuşă, prezentaţi-vă la medicul de familie sau la camera de gardă a unui spital apropiat pentru a fi extras corpul acesteia în condiţii sigure.
Măsuri pentru controlul integrat al populaţiilor de căpuşe
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a transmis tuturor primăriilor din judeţul Galaţi, încă de la începutul lunii aprilie, o informare, în baza prevederilor OMS nr. 119/2014 art. 82 alin. (1), că au obligaţia de a organiza şi desfăşura acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort. Astfel, având în vedere riscul apariţiei cazurilor de boli transmise prin vectori (ţânţari şi căpuşe), ca malarie, meningite şi meningo-encefalite WestNille şi encefalita de căpuşe (boala Lyme), precum şi existenţa condiţiilor propice transmiterii naturale (zone de vegetaţie, luciu de ape, animale domestice), primăriile au obligaţia de a organiza acţiuni de prevenire şi control a vectorilor prin: reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora,înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor,astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor, combaterea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă, în spaţii adecvate, a grânelor, folosirea capcanelor şi momelilor otrăvite etc. Totodată, trebuie aplicate tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici etc.) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte) şi sunt necesare proceduri de dezinsecţii profilactice periodice.