20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asociaţie de proprietari obligată de instanță la plata daunelor materiale pentru hidroizolaţie defectuoasă
Asociaţie de proprietari obligată de instanță la plata daunelor materiale pentru hidroizolaţie defectuoasă

Judecătoria Constanţa a admis cererea formulată de reclamantul B.A. prin care a solicitat instanţei să oblige Asociaţia de Proprietari nr. X să efectueze lucrările de hidroizolaţie la acoperişul blocului unde acesta deţine un apartament, precum şi să plătească reclamantului despăgubiri materiale pentru degradările aferente imobilului acestuia prin infiltrarea apei pluviale.
În fapt, Asociaţia de Proprietari a efectuat o lucrare de reparaţie a acoperişului, dar lucrarea s-a realizat defectuos, astfel încât apele pluviale s-au infiltrat în apartamentul proprietarului, deteriorându-l. Din raportul de expertiză tehnica judiciară efectuat în cauză rezultă că apartamentul a suferit daune la tavane şi la pereţii camerelor ca urmare a infiltrării apei pluviale. De asemenea, expertul a constatat că daunele provocate de infiltraţiile prin tavane şi pereţi se datorează modului ineficient în care s-a realizat reparaţia acoperişului.
Potrivit art.649 alin.1 lit.b C.civ. „sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel: b)fundaţia, curtea interioară, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele”.
Conform Legii nr.230/2007, „Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari”.
Potrivit disp.art.1385 C.civ., prejudiciul se repară integral, dacă prin lege nu se prevede altfel, iar despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în condiţii obişnuite el ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit, precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
În temeiul dispoziţiilor legale menţionate, instanţa a admis cererea reclamantului, obligând asociaţia de proprietari la plata reparaţiei acoperişului, precum şi la plata despăgubirilor materiale către reclamant.


Andreea Fleşter – Colaborator Cabinet Individual de Avocatură „Tănase Ioan Mihai”


Articole înrudite