22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
5 sfaturi pentru a-l face pe copilul tău să citească mai mult în vacanța de vară
5 sfaturi pentru a-l face pe copilul tău să citească mai mult în vacanța de vară

Cum îl poți face pe copilul tău să dedice mai mult timp lecturii în vacanța de vară? Află cum să transformi cititul într-o activitate distractivă și cum să stimulezi interesul pentru cărți, prin trucuri precum alegerea poveștilor potrivite și stabilirea unor provocări.

1. Alege cărți pentru copii potrivite pentru vară

Cititul poate fi interesant și satisfăcător pentru prichindei și adolescenți, dacă alegi povești potrivite vârstei, pasiunilor și anotimpului. Iată recomandări de cărți pentru copii editura Arthur:

  • Peppa Pig: Peppa pleacă în vacanță” de Neville Astley și Mark Baker (pentru 0-7 ani);
  • Seria „Jurnalul unui puști” de Jeff Kinney (benzi desenate pentru copii de 7-10 ani);
  • Vacanța lui Nor” de Ileana și Maria Surducan (benzi desenate pentru copii de 9-12+ ani);
  • Cum să faci să NU citești în vacanța de vară: Ghidul lui Charlie Joe Jackson #3” de Tommy Greenwald (pentru copii de 9-14 ani);
  • Tabăra” de Louis Sachar (pentru copii de 12-14 ani).

2. Încurajează cititul în aer liber

Schimbarea locului în care copilul este obișnuit să citească poate stimula plăcerea pentru lectură. Amenajează un loc confortabil pe terasă sau pe balcon, pune un șezlong sau un balansoar în curte, fixează un hamac în grădină sau întindeți o pătură în parc.

Totodată, când mergeți la piscină, pauzele de la bălăceală pot fi transformate în momente ideale pentru a afla dacă cei cinci faimoși au găsit comoara de pe insulă sau ce se întâmplă cu Nor după ce îl înfruntă pe zmeul care trăiește în pădure.

3. Creează o listă cu provocări

Când copiii încep să se plictisească de lectură, reaprinde entuziasmul cu o listă de provocări. Pentru rezultate cât mai bune, ține cont de personalitatea și de interesele celor mici. Iată câteva exemple:

  • citește 10 pagini dintr-o carte stând într-un picior;
  • citește o carte scrisă de un autor român;
  • fă o listă cu toate personajele din cartea X;
  • desenează personajul preferat;
  • citește un capitol fără să faci pauze.

4. Mergeți la un club de lectură

În vacanța de vară copiii au nevoie de multe activități cu care să își umple timpul liber. Dacă nu pleacă în tabără, participarea la un club de lectură poate fi o modalitate excelentă de a cunoaște noi persoane și de a încuraja cititul.

O idee excelentă este să creezi un club de lectură pe timp de vară. Invită câțiva prieteni, vecini sau rude de-ale copilului și organizează întâlniri săptămânale în care să vorbească despre cărți sau să citească pe roluri: narator, personajul A, B și C. Dacă nu ai curte, un loc potrivit poate fi și pe o pătură, în parc.

5. Transformă cititul într-o activitate de familie

Nu uita cât de important este ca cei mici să petreacă timp cu familia. Formează un obicei de a citi împreună zilnic sau cât de des este posibil. Mai mult, puteți face un joc cu bilețele, pentru a stabili care va fi următoarea carte de pe listă. 

Să îl faci pe copilul tău să citească mai mult în vacanța de vară poate fi o provocare. Asigură-te că activitatea nu devine o corvoadă pentru cei mici și caută metode prin care să o transformi într-o adevărată plăcere.


Articole înrudite