Turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată în istoricul său la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, situat într-o clădire-monument istoric. Publicul este invitat să participe la concertul de la acest colegiu – miercuri, 6 martie 2024, de la ora 18:00. Accesul la concert este liber!
Obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu şi clădirile excepţionale din România, prin intermediul muzicii de cameră. De-a lungul timpului, acest proiect a intermediat contexte favorabile salvării unor clădiri importante din patrimoniul românesc, acestea fiind redate comunităţilor şi reintroduse în circuitul turistic.
Turneul SoNoRo Conac se află în acest an la ediţia a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregăteşte să facă loc înserării, apoi nopţii. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spaţiu de visare şi un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi şi prinde viaţă în mod desăvârşit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din ţara noastră.
Muzicienii care vor susţine concertul sunt Răzvan Popovici (violă), Cristiana Mihart (pian) şi Ioan-Dragoş Dimitriu (pian), iar în program sunt incluse lucrări semnate de Louis Vierne, Rebecca Clarke, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Frédéric Chopin şi Stan Golestan.
„După ce am început anul cu selecţia bursierilor pentru programul SoNoRo Interferenţe, iată că ne pregătim pentru turneul SoNoRo Conac din 2024! Anul acesta vom deschide turneul cu tradiţionalul Concert de Mărţişor pe care îl organizăm la Sala Radio din Bucureşti, în coproducţie cu Radio România Muzical. Vom concerta apoi la Hotelul Palace din Băile Govora, la Casa de Cultură din Feldioara şi vom ajunge la Colegiul Naţional «Vasile Alecsandri» din Galaţi. Sunt încântat că adăugăm acest spaţiu nou pe harta turneului SoNoRo Conac! Este admirabilă activitatea educativă pe care colegiul o desfăşoară, iar rezultatele obţinute de-a lungul timpului au fost recunoscute prin Ordinul «Meritul pentru Învăţământ» în grad de Ofiţer. Prin urmare, sunt onorat că vom susţine un concert într-un loc atât de special, cu o istorie care a depăşit 150 de ani”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.
Accesul la concert este liber, în baza invitaţiei sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertului şi a modalităţii de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.
Următoarele părţi ale turneului SoNoRo Conac sunt programate în lunile mai şi iunie.
Iniţiat în 2013, turneul SoNoRo Conac şi-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase şi elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele unsprezece ediţii, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoţională a ţării noastre peste 120 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a atras atenţia şi publicului internaţional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din ţara noastră.