05 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Relansarea noii serii de documentare la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în prezenţa unei echipe din Slovacia
FOTO: Relansarea noii serii de documentare la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în prezenţa unei echipe din Slovacia

Tradiţionalul program de filme documentare prezentate la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, în colaborare cu KineDok România, începe ediţia a X-a cu o producţie din Slovacia. Intitulat “+-90”, filmul realizat extrem de dinamic şi în aparenţă simplu, dar care beneficiază de o densitate informaţională, sociologică, filosofică şi antropologică maximă, inclusiv de multă ironie şi umor, porneşte de la un nucleu de realizatori de documentare, foşti colegi la Şcoala de film, în prezent nume cunoscute din domeniu şi pe care autorul o numeşte generaţia 90. Adică, cei care erau în facultatea de film în anul 1990, apoi artişti care erau umăr la umăr într-o meserie grea, plini de entuziasm, înfruntând o perioadă de tranziţie, o perioadă care a cerut schimbări majore de mentalitate şi abordare culturală.
Autorul filmului, Marek Kuboš, alătură “Grupului 90” prezentarea unor cineaşti documentarişti mai tineri, dar şi unii care activau dinainte de anii ’90, comparându-le tiparele, destinele şi conceptele. Domnului Marek Kuboš i s-a alăturat la această întâlnire Martin Derner, artist vizual, profesor la Bratislava şi cel care a realizat designul grafic al filmului “+-90”.
Dezbaterea care a avut loc după proiecţia filmului s-a axat pe teme diverse, de la aspecte politice din actualitate, dar şi din trecutul Slovaciei, dificultăţile tehnice sau financiare ale realizatorilor de documentare, cu punerea accentului pe laturile etice care trebuie să limiteze şi să guverneze producţiile cinematografice.
La sfârşitul discuţiilor, cei doi slovaci au declarat pentru Monitorul de Galaţi că le-a plăcut mult evenimentul moderat de doamna Ada-Simona Biriş şi că a fost mult mai animat decât la Bucureşti. După ce majoritatea spectatorilor s-a retras, plin de bunăvoinţă, regizorul Marek Kuboš a ajutat la strângerea scaunelor din sala de proiecţie, moment care a făcut trimitere la “Scaunele”, celebra piesă de teatru a lui Eugen Ionescu, autor român cunoscut de vizitatorul slovac, care a comentat: “Da, teatrul absurdului!”. FOTO, mai jos!

Citeşte şi Astăzi, deschiderea oficială KineDok, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi


Articole înrudite