21 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Complicata psihologie a iubirii, într-o carte scrisă de Alina Necşulescu
FOTO: Complicata psihologie a iubirii, într-o carte scrisă de Alina Necşulescu

Cu o zi înainte ca unii să-şi declare sentimentele, profitând de occidentala zi a Sf. Valentin, gălăţenii au avut plăcerea întâlnirii cu o îndrăgită şi apreciată scriitoare şi eseistă. Alina Necşulescu este psihoterapeut, formator în cadrul Asociaţiei pentru promovarea psihanalizei teoretice şi clinice – INSIGHT şi contributor la publicaţiile culturale Dilema şi Matca Literară. Evenimentul a fost găzduit de librăria Humanitas Galaţi în data de 13 februarie 2025.
Doamna Alina Necşulescu şi-a prezentat publicului din Galaţi, cartea sa intitulată „Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire”, un volum care este mai mult decât o simplă carte de psihologie aplicată, după cum scria Andrei Velea, ci „este o colecţie de eseuri scrise cu rafinament, care reuşesc să îmbine analiza psihologică profundă cu o expresie literară elegantă şi captivantă. Autoarea navighează cu fineţe printr-o multitudine de teme de interes larg, de la iubire, la relaţia mamă-copil, tată-copil, criza vieţii mijlocii, nostalgia, trădarea, tăcerea sau complexitatea relaţiilor, oferind nu doar perspective teoretice, ci şi o bogată incursiune în cultură. Eseurile sunt presărate cu referinţe din literatură, artă, filosofie şi cinematografie – de la mitologia greacă şi psihanaliza clasică la filmele lui Stanley Kubrick şi pictura lui Henri Matisse. Această intertextualitate conferă cărţii o densitate intelectuală rar întâlnită, dar fără să o transforme într-un text arid. Dimpotrivă, stilul este fluent, plăcut şi provocator, invitând cititorul să-şi regândească propriile percepţii despre iubire şi identitate. Este o lectură care se poate savura atât pentru conţinutul său psihologic, cât şi pentru plăcerea estetică a scriiturii. O carte care nu doar analizează iubirea, ci o şi transmite, prin pasiunea pentru cuvânt şi pentru idei”.
Numeroasa prezenţă la acest eveniment demonstrează succesul naraţiunii prezentate în cartea Alinei Necşulescu, profesorul Cristinel Munteanu, specialist în lingvistică, lăudând faptul că autoarea a îmbogăţit valoarea literară a cărţii printr-un stil cald, catifelat şi plin de metafore. Doamna Mioara Baciu, poetă şi om de cultură, a declarat despre acest eveniment: „Volumul de eseuri lansat prin Editura Trei, este o impresionantă călătorie psihanalitică, care penetrează (sub îndrumare de specialitate) subconştientul, pentru a scoate la iveală realităţi ale individului, oferind prezenţei sau absenţei iubirii, o nouă abordare. Profesor dr. Doru Căstăian, prof. univ. dr. habil. Cristinel Munteanu şi scriitorul Andrei Velea, au făcut călătoria psihanalitică captivantă, constructivă, aducând în faţa publicului teorii filosofice, psihologice, lingvistice, care mai de care mai interesante!”.

Galerie de imagini, mai jos!


Articole înrudite