17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vot pentru duşurile calde ale gălăţenilor, dar doar timp de o lună!
Vot pentru duşurile calde ale gălăţenilor, dar doar timp de o lună!

Cele 40.000 de apartamente din municipiul Galaţi racordate la sistemul centralizat de termoficare vor primi apă caldă menajeră cel mai târziu miercurea viitoare, pe 13 aprilie, ca urmare a votului din Consiliul Local dat vineri, 8 aprilie. Un vot care vine la o săptămână după şedinţa-maraton de CL din 31 martie, în cadrul căreia consilierii locali au dezbătut ore întregi şi până la urmă nu au votat alocarea a 24,5 milioane de lei, subvenţie cerută de CET pentru asigurarea apei calde pe perioada aprilie-octombrie. Ca urmare a refuzului consilierilor locali de a vota, de la 1 aprilie Galaţiul a rămas fără apă caldă la robinet. Reamintim că în cadrul şedinţei din 31 martie, primarul Marius Stan propusese consilierilor locali alocarea unei subvenţii de 3,5 milioane de lei pe lună, timp de şapte luni, ceea ce ar fi însemnat alocarea unei sume totale de 24,5 milioane de lei. Propunerea a venit ca urmare a faptului că furnizorul de agent termic SC Electrocentrale a cerut de la CL alocarea unei subvenţii necesare pentru continuarea producerii de agent termic pe perioada caldă a anului. Din cauză că SC Electrocentrale se află în insolvenţă, nu are capacitatea financiară de a asigura populaţiei, pe timpul verii, agentul termic obţinut din combustibilii obişnuiţi, respectiv gaze naturale sau petrol. Totuşi, în perioada aprilie-octombrie, SC Electrocentrale a spus că ar putea asigura apa caldă necesară populaţiei prin producerea agentului termic folosindu-se drept combustibil abur industrial achiziţionat din combinatul siderurgic ArcelorMittal. Pentru ca o astfel de procedură să fie pusă în practică, SC Electrocentrale a cerut Primăriei sprijin financiar, municipalitatea urmând să aloce câte 3,5 milioane de lei pe lună, drept subvenţie la agent termic, timp de şapte luni. Cum la şedinţa Consiliului Local Galaţi din 31 martie această subvenţie nu a fost aprobată de către consilierii locali, care au susţinut că suma este prea mare şi va fi alocată doar pentru a se acoperi pierderile uriaşe de agent termic din sistemul de termoficare, SC Electrocentrale a sistat producţia şi livrarea de apă caldă menajeră în municipiul Galaţi. Vineri însă, în cadrul unei şedinţe extraordinare a CL, a fost votată alocarea unei subvenţii de 3,5 milioane de lei, necesară producerii şi furnizării, doar timp de o lună, a apei calde menajere către populaţie.
Potrivit administratorului special al CET, Sinan Mustafa, luni urmează ca toate părţile implicate - Primăria, distribuitorul de agent termic, SC Calorgal, SC Electrocentrale şi ArcelorMittal - să semneze contractele de colaborare pe timpul verii, după care se vor efectua câteva manevre tehnice, astfel încât gălăţenii vor putea primi apă caldă la robinet cel târziu miercuri, 13 aprilie.
De precizat că din cei 26 de consilieri locali (sunt 27 de toţi, dar Vergiliu Vals a demsionat la finele lunii trecute, ca urmare a faptului că a renunţat la UNPR în favoarea PSD-ului, pierzându-şi, astfel şi calitatea de consilier local UNPR), 11 au absentat de la şedinţa de vineri în care s-au alocat banii pentru o lună de duşuri calde. Cei care au absentat sunt viceprimarul Radu Cosca, Monica Dascălu, Eugen Găvan, Viorel Sandu, Gina Palade (ALDE), Mihai Bucataschi, Sorin Ungurianu, Viorel Trif, Raul Mihailov (PNL), Carmina Muşat, Gheorghe Potârniche (PSD).
La finalul şedinţei de CL, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat: „Din spusele celor de la Electrocentrale, gălăţenii ar putea avea apă caldă în 48 de ore, dar eu, ca să fiu precaut, mai dublez un pic termenul. Această hotărâre de CL prevede alocarea sumei 3,5 milioane de lei, este o parte din subvenţia care poate fi acordată şi care permite ca cel puţin o lună să poată funcţiona sistemul, ducând apa caldă în casele oamenilor, asta după ce se vor semna, pe perioada verii, contractele între părţile implicate, adică Calorgal - ArcelorMittal şi Calorgal - CET. Banii alocaţi ajung pentru subvenţia pe o lună, dar în şedinţa următoare de consiliu, după ce vom avea toate contractele semnate, vom aloca întreaga sumă pentru întreg sezonul”. Totuşi, primarul nu a exclus posibilitatea ca aleşii locali să voteze alocarea de subvenţii doar până la încheierea propriului mandat. „E posibil orice... Toată lumea are o temere, că sunt încercări disperate de a lua bani de la buget, de a face tot felul de minuni... Vreau să spun că totul se desfăşoară în cadrul unor legi foarte restrictive. Din păcate însă, prin astfel de lucruri, creăm neîncredere pas cu pas în sistemul centralizat. Este adevărat, noi am votat o strategie pentru termoficarea oraşului, dar nu o putem aplica deoarece nu se întruneşte prima condiţie – să existe raporturi corecte din punct de vedere juridic între toate părţile implicate. Or acum Electrocentrale, care se află în insolvenţă, are reţeaua principală sub sechestru la Romgaz, iar Guvernul, cu CET şi cu noi, trebuie să găsim o soluţie în vremuri în care nimeni nu vrea să semneze nimic”, a mai spus primarul Marius Stan.


Articole înrudite