Seara de joi, 25 mai 2023, a adus pe scena Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver” 2023, un spectacol „hors-concours” al Teatrului Act din Bucureşti!
O sală plină ochi care a întâmpinat cu nerăbdare pe unul din cei mai cunoscuţi actori contemporani, artist cu o cariera prestigioasă. Marcel Iureş a onorat festivalul gălăţean, demonstrând colaborarea culturală şi artistică între valorile perene româneşti.
Festivalul „Gulliver” a debutat în 1992, ediţiile succesive acumulând permanent prestigiu şi notorietate, anul acesta fiind a 19-a sărbătoare a pieselor clasice şi moderne, numerelor de music-hall, magie, pantomimă, marionete, teatru-dans, teatru-circ, teatru de obiect, spectacole de ventrilocie etc.
În sală s-au aflat şi cei cei trei membri ai juriului (cu toate că „Moş Nichifor” nu a fost în concurs), adică Anca Doina Ciobotaru, profesor la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Irina Zlotea, critic teatral, şi regizorul Gavril Cadariu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Ariel” din Târgu Mureş.
Producţia Teatrului ACT este intitulată „Moş Nichifor”, fiind o adaptare a unui text mai puţin cunoscut al îndrăgitului Ion Creangă, în care este descrisă călătoria unui căruţaş, Nichifor Coţcariul, angajat de jupâneasa Malca, interpretată de Ruxandra Maniu, pentru a ajunge de la socri, spre Piatra Neamţ, acasă la soţul ei.
Regia piesei este semnată de cunoscutul Alexandru Dabija, care completează un trio, care „construieşte un scenariu poate chiar mai complex şi mai picant ca originalul. Ei păstrează nuanţele filozofice şi plusează, cu responsabilitate, nu doar cantitatea de umor, ci şi dimensiunea erotică a situaţiei dramatice”, după cum comenta Elena Coman.
În prezentarea oficială a Teatrului ACT, „Moş Nichifor” este descris ca „un spectacol despre întâlnirea dintre două generaţii şi confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiţionalistă, şi una modernă, agresivă în fragilitatea ei”.
Spectatorii gălăţeni au putut admira un recital de teatru clasic, într-o montare scenică sobră şi minimalistă, care seduce prin vorbă şi gest de nuanţă rabelaisiană, permanenta aluzie plină de naturaleţea tipică marilor actori, ce aduce emoţia şi comicul de clasă.
Pe lângă maestrul Marcel Iureş, după cum spunea poetul şi jurnalistul Gabriel Gherbăluţă, actriţa Ruxandra Maniu răspunde perfect exigenţei rolului, cu sensibilitate, dar şi multă savoare.
Tot Elena Coman observa că „Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu sunt un cuplu care funcţionează impecabil în spectacol, dar nu numai prin meşteşug, ci, mai degrabă, printr-o prezenţă de spirit ancorată în talent şi devotement”.
FOTO, mai jos! ↓