18 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un designer şi un profesor din Galaţi, câştigători ai concursului #Digitaliada
Un designer şi un profesor din Galaţi, câştigători ai concursului #Digitaliada

Ediţia a treia a concursului #Digitaliada şi-a desemnat câştigătorii. 224 de materiale digitale educaţionale au fost înscrise, în total, în concurs, iar dintre acestea, juriul a selectat 9 câştigători. Printre câştigători se numără un designer şi un profesor din judeţul Galaţi. Astfel, la secţiunea "Conţinut video", premiul II a fost câştigat de Gabriela Anton, designer instrucţional, cu mininaraţiunea vizuală "Ce e substantivul?". Materialul reprezintă o abordare contextualizată a lecţiei de predare-învăţare a acestei părţi de vorbire şi îl are ca sprijin pe prietenul Burunducel. Gabriela Anton precizează că mininaraţiunea a fost gândită, iniţial, ca un proiect personal, dar curând a ajuns să îşi dorească să împărtăşească materialul didactic multimedia şi cu alţi copii. "Deşi a pornit ca un proiect personal, această lecţie oferă o pledoarie pentru lucrul în echipă: deoarece odată cu realizarea ei s-a construit o punte între mamă şi fiică. Astăzi, proiectul reprezintă un exemplu încurajator de îmbunătăţire a demersului educaţional prin punerea la treabă a creativităţii, dar şi a aplicaţiilor utile şi la îndemână", spune Gabriela Anton.

La secţiunea Proiecte didactice, premiul III i-a revenit Dorinei Cojocaru, profesor de Limba şi literatura română la Liceul Teoretic "Sfânta Maria" şi Şcoala Gimnazială Nr. 26, cu proiectul didactic "Poveste de iarnă". Demersul didactic constă în utilizarea tehnologiilor Web 2.0 (Google Docs şi Padlet) în cadrul orei de Limba şi literatura română, pentru a realiza împreună cu elevii o poveste colaborativă de iarnă. Dorina Cojocaru precizează că a înţeles faptul că era digitală determină un nou tip de abordare a fenomenului educaţional, prin intermediul TIC, astfel că demersul său didactic are elevul în centru. "Pentru profesori, provocarea este să gândească activităţi care să îi atragă pe elevi în învăţare. Astfel, concursul #Digitaliada a venit şi anul acesta în sprijinul nostru, promovând educaţia digitală şi stimulându-ne să creăm conţinut digital propriu, inovator, destinat a fi folosit la ore. Mai mult, ne-a încurajat să împărtăşim acest tip de experienţă şcolară prin intermediul acestei platforme online cu conţinut educaţional liber", spune Dorina Cojocaru.

#Digitaliada este un concurs care încurajează crearea de materiale digitale cu conţinut original şi open source, utile procesului de învăţare. Concursul de materiale digitale este organizat în cadrul Digitaliada, proiect de educaţie digitală al Fundaţiei Orange, şi se adresează în principal cadrelor didactice din orice şcoală din România, dar şi persoanelor de peste 14 ani interesate să creeze şi să distribuie publicului larg materiale didactice în format digital, ce pot fi folosite în predarea oricărei discipline şcolare din ciclul gimnazial. În cadrul concursului, au fost deschise trei secţiuni pentru înscrierea materialelor digitale - Aplicaţii, Conţinut video şi Proiecte didactice. În cadrul fiecărei categorii au fost premiate trei materiale, valoarea totală a premiilor fiind de 8.000 euro. Câştigătorii primesc echipamente digitale performante, astfel încât să-şi susţină în continuare munca de dezvoltare şi creare de conţinut educaţional digital.


Articole înrudite