23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Problemele medicale apărute în timpul vacanţei pot transforma un concediu într-o perioadă plină de stres şi griji, mai ales în cazul familiilor, aşa că vă propunem să urmaţi câţiva paşi esenţiali pentru aprovizionarea unei truse medicale de prim ajutor pe care o puteţi lua în bagajul de vacanţă. Nu trebuie să ocupe mult spaţiu dar trebuie să vă asiguraţi că aveţi la îndemână tot ce vă trebuie pentru eventualele înţepături de insecte, dureri de cap sau tăieturi.

Conţinut diferit, în funcţie de vacanţă
O vacanţă la mare impune dotarea trusei medicale de prim ajutor cu loţiuni cu protecţie solară, loţiuni după expunerea la soare, analgezice pentru o insolaţie neaşteptată sau dezinfectant pentru tăieturi. Medicul recomandă achiziţionarea unei loţiuni cu factor de protecţie ridicat în cazul copiilor (50+) iar pentru adulţi, un factor de protecţie mediu (25). Dacă aveţi copii mici, se recomandă consultarea medicului de familie pentru întocmirea unei liste cu produse farmaceutice. „O reţetă dată de medicul de familie, cu un minim de medicamente, în funcţie de istoricul medical al micuţului, o ajută enorm pe mamă să-şi trateze copilul în vacanţă”, este de părere medicul de familie dr. Liliana Pavel.
Nu trebuie să neglijaţi nici problemele digestive care pot apărea din cauza abuzului alimentar sau a consumului de produse cu o calitate îndoielnică. Un pansament gastric şi un digestiv vă pot scăpa de durerile abdominale.
Concediul petrecut pe crestele munţilor este nelipsit de febră musculară şi bătături, aşa că ar fi bine să aveţi la îndemână un gel antiinflamator sau un analgezic. Temperaturile extreme din zona de munte vă predispun la răceli, deci vă puteţi aproviziona cu un supliment nutritiv care să conţină vitamina C, acesta fiind potrivit şi pentru prevenirea oboselii. „Un complex de vitamine şi un consum de fructe şi legume este binevenit pentru susţinerea efortului la care este supus organismul pe parcursul drumeţiilor”, recomandă managerul farmacist Elena Răceanu. Bandajele şi dezinfectantele sunt şi ele vitale, pentru că drumeţiile sunt însoţite, de cele mai multe ori, de căzături şi julituri.
Excursiile în străinătate presupun un control medical de rutină, în urma căruia veţi fi pus în temă cu pericolele zonei în care mergeţi şi ce imunizatoare vă fereşte de problemele de sănătate. „În cazul în care nu mergeţi în zone exotice, precum Africa, şi rămâneţi pe teritoriu european, nu e cazul să vă îngrijoraţi. În schimb, pentru Asia sau Africa se pot face vaccinuri împotriva febrei tifoide ori holerei”, recomandă dr. Liliana Pavel. Pe lista ţărilor cu boli care au o răspândire mare se află şi America Centrală şi de Sud, zone pentru care se poate face tratament profilactic pentru malarie. Pentru un concediu liniştit trebuie să vă faceţi o asigurare medicală pe durata vacanţei, care vă garantează asistenţă medicală în caz de îmbolnăvire.


Articole înrudite