Pasagerii care merg către Marea Neagră au ocazia să călătorească cu un tren de basm. Locomotiva „Pasărea Măiastră” este deja pe şine şi va purta călătorii români în „pântecele-compartimente”. Locomotiva a pornit prima dată spre mare, din Gara de Nord Bucureşti, pe 28 iunie.
”Pasărea Măiastră” a fost pictată după o idee ce-i aparţine lui Adrian Felix Dărăbăneanu, câştigătorul concursului de creaţie derulat şi premiat de Policolor, Moving Art, din cadrul campaniei „Culorile României 2016”.
Fraţii Cristian Scutaru şi Răzvan Scutaru, cei doi artişti care au transformat locomotiva în exponat de artă urbană neconvenţională, au săvârşit opera în 276 de ore de lucru şi au folosit peste 300 de litri de vopsea, lac şi diluanţi.
Legenda Păsării Măiastre
În mitologia românească, pasărea măiastră este regina păsărilor, mesagera zânelor. Ca orice fiinţă supranaturală înzestrată cu puteri magice, este destul de scumpă la vedere, frumuseţea ei unică şi lumina divină pe care o răspândeşte încântând doar privirea celor cu adevărat privilegiaţi. Despre cântecul ei se spune că ar întineri orice ascultător. Are rang regal şi este ajutată la nevoie şi de celelalte păsări. Pasărea Măiastră este o fiinţă sau o entitate nepământeană, supranaturală, de pe Tărâmul Celălalt. Este de o frumuseţe deosebită, plină de lumină, o lumină celestă. I se mai zice pasărea de foc. Phoenix.
Etnologii spun că Pasărea Măiastră face parte dintr-un grup de fiinţe avimorfe, alături de Pajură şi Pasărea de foc. Sunt şi variante în care ea poarta numele Andilandi şi este prezentată ca o fiică de împărat, transformată în pasăre din cauza unui blestem.