23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentanţii a numeroase asociaţii de proprietari, în frunte cu Roman Pricop, preşedintele Grupului De integrare a Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi, au venit la şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută pentru a-şi spune nemulţumirea faţă de faptul că nu sunt aplicate prevederile Legii 175 privind ştergerea datoriilor. Practic reprezentanţii asociaţiilor s-au plâns de faptul că Apaterm şi Apa Canal le cer un maldăr de acte atunci când depun cereri de ştergere a datoriilor în baza Legii Ciucă. Roman Pricop susţine că legea nu prevede obligativitatea prezentării a nu mai puţin de 22 de tipuri de acte şi le-a cerut celor două societăţi să nu mai intervină abuziv. Potrivit lui Roman Pricop, cele două societăţi nu ar avea dreptul moral şi legal să împiedice pe beneficierii acestei legi să îşi ceară drepturile câştigate odată cu intrarea în vigoare a legii.
„Furnizorii de servicii şterg penalităţile asociaţiilor, nu pe ale proprietarilor. Proprietarii prezintă documentele numai la asociaţie. Furnizorii nu au niciun motiv să refuze declaraţiile pe propria răspundere ale proprietarilor. Apă Canal şicanează şi îngreunează misiunea proprietarilor, adăugând alte pretenţii”.  A mai explicat Roman Pricop.
Legea Ciucă a dat naştere unor aseemenea controverse şi probleme deoarece nu prevede clar anumite lucruri, cum ar fi modalitatea prin care solicitantul trebuie să facă dovadă venitului obţinut, iar această hibă legislativă nu a întârziat să dea naştere unei stări de conflict între asociaţii şi cei doi furnizori. Legea Ciucă nu a prevăzut nici ştergerea penalităţilor datorate de ei către diferiţi furnizori, cum este de exemplu Electrocentrale în cazul Apaterm. Una peste alta, problemele şi nemulţumirile vor continua în mod sigur până când modificarea Legii 175  nu va primi girul parlamentărilor, fiind practic vorba de amendamentele aduse de deputatul conservator Bogdan Ciucă. Din păcate se dovedeşte încă o dată că în România legile, indiferent dacă sunt făcute de cei de la putere sau de cei din opoziţie, sunt departe de multe ori de a fi elaborate astfel încât să nu dea naştere la interpretări. Primarul Dumitru Nicolae le-a spus celor care au venit să se plângă că legea Ciucă nu este aplicată în niciun oraş, din câte ştie el, şi a cerut ca lumea să nu mai fie bramburită degeaba: „Legea e făcută să nu poată fi aplicată. Sunt 30 de milioane de euro penalităţi şi eu întreb: cine le plăteşte? E o lege care eu aş fi mai bucuros decât voi să se aplice”.

Articole înrudite