23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Sănătăţii a decis ca în judeţul Galaţi campania de vaccinare împotriva rujeolei sa înceapă cu aproape două luni mai devreme din pricina focarului de rujeolă care s-a extins la nivelul judeţului încă din vara anului trecut. Primele cazuri au apărut în luna august 2010 şi apoi în fiecare lună, până inclusiv în ianuarie 2011, numărul cazurilor a fost în creştere.
”În acest moment focarul are circa 40 de cazuri, majoritatea sunt la copii până la doi ani. De peste şase luni de zile Direcţia de Sănătate Publică Galaţi se confruntă cu astfel de cazuri şi tocmai pentru a se limita extinderea, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a se decala, în Galaţi, începerea campaniei de imunizare împotriva rujeolei. În mod normal aceste imunizări se făceau în aprilie dar acum în circa 10 zile în Galaţi va începe campania de vaccinare împotriva rujeolei”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. 
Rujeola, cunoscută popular sub numele de pojar, este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic. Boala este caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Rujeola este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Afecţiunea este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, unde pot să apară complicaţii pulmonare şi mortalitate destul de ridicată. Curba lunară şi sezonieră a incidenţei rujeolei arată un maxim în lunile de primăvară, aprilie-mai, şi un minim în august şi septembrie. Sursele de infecţie sunt constituite numai de omul bolnav cu forme tipice sau atipice de boală, nu există purtători sănătoşi ai virusului. Copilul strănută şi prezintă secreţie nazală abundentă mucopurulentă, are laringită cu voce aspră şi raguşită ori tuse uscată. Principalul mod de transmitere este cel  aerogen, prin picături de salivă şi secreţii nazo-faringiene.

Articole înrudite