Laptele şi cornul continuă să lipsească de pe băncile elevilor din judeţul Galaţi, în prima săptămână de şcoală. Nicio unitate de învăţământ nu a primit, încă din prima zi a noului an şcolar, suplimentul alimentar pentru preşcolarii şi elevii din judeţul Galaţi. În ciuda faptului că societatea brăileană Risk Com a fost desemnată încă din toamna anului trecut (printr-un contract cadru încheiat între conducerea Consiliului Judeţului şi firmă) să distribuie şi în anul şcolar 2012-2013 laptele şi cornul în grădiniţele şi şcolile gălăţene, preşcolarii şi elevii studiază pe stomacul gol. Şi mai grav este că pentru mulţi dintre copiii din mediul rural, proveniţi din familii defavorizate, laptele şi cornul pe care îl primeau în timpul programului de studiu reprezentau micul dejun, dar de multe ori şi prânzul, în condiţiile în care acasă părinţii nu le puteau asigura decât o masă pe zi.
Autorităţile se feresc să ofere explicaţii
Contactaţi timp de trei zile consecutiv pentru a oferi explicaţii cu privire la lipsa cornului şi laptelui de pe băncile unităţilor de învăţământ din judeţ, reprezentanţii Consiliului Judeţului au refuzat să explice de ce preşcolarii şi elevii din judeţul Galaţi sunt văduviţi de suplimentul alimentar. Deşi ni s-au dat asigurări, în zilele de luni şi marţi, că vom primi un comunicat de presă prin care vom fi informaţi cu privire la „disfuncţionalităţile” din cadrul Programului „Lapte şi corn”, autorităţile judeţene nu s-au ţinut de cuvânt. „Veţi primi un comunicat de presă în legătură cu acest subiect”, ne-a declarat, luni şi marţi, county-managerul Consiliului Judeţului Galaţi, Costel Fotea.
Singura instituţie care a confirmat lipsa cornului şi laptelui din unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi a fost Inspectoratul Şcolar. Diamanta Bulai, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ, a recunoscut că elevii şi preşcolarii gălăţeni nu au primit suplimentul alimentar. „Este adevărat că nu s-a distribuit deloc în judeţul Galaţi, dar urmează să se distribuie. Nu am avut sesizări din partea unităţilor de învăţământ, ci doar întrebări pe această temă. Consiliul Judeţului Galaţi a fost informat. Noi ne-am făcut datoria, am avut şedinţă cu directorii unităţilor de învăţământ, i-am instruit pe această temă, pentru că vrem să fim vigilenţi în legătură cu desfăşurarea acestui program în unităţile de învăţământ. Nu ştim care este problema, pot doar să vă spun că noi am funcţionat normal, unităţile de învăţământ au început, încă din prima zi, cursurile”, ne-a declarat inspectorul şcolar general adjunct.
Reprezentanţii societăţii brăilene Risk Com nu au putut fi contactaţi pentru a ne oferi un punct de vedere pe marginea acestui subiect.
Surse din cadrul Consiliului Judeţului ne-au spus că elevii şi preşcolarii din judeţul Galaţi ar putea să nu primească produsele incluse în Programul „Lapte şi corn” timp de zece zile. Aceleaşi surse ne-au spus că, în ciuda contractului cadru încheiat anul trecut, între conducerea Consiliului Judeţului şi reprezentanţii societăţii există o serie de tensiuni, dar şi şicane de natură politică.