26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scriitorul Mircea Cărtărescu, la Galaţi. Sute de oameni, prezenţi la eveniment (FOTO)
Scriitorul Mircea Cărtărescu, la Galaţi. Sute de oameni, prezenţi la eveniment (FOTO)

Deja faimos, romanul istoric „Theodoros”, ultima creaţie a lui Mircea Cărtărescu, devine un bun prilej de întâlniri între celebrul autor şi cititorii săi. După lansarea oficială de la Bucureşti, turneul de promovare a început la Galaţi, ca apoi să urmeze un traseu spre Brăila, Braşov şi Ploieşti.
Moderatorul evenimentului, profesorul Doru Căstăian a ales ca întâlnirea să aiba loc simbolic în sala de conferinţe a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, arătând respectul pentru literatură la orice vârstă, dar şi celebrarea momentului din istoria noastră culturală ce a constituit embrionul romanului „Theodoros”.
În 1983 a început un schimb de scrisori între Ion Ghica (memorialist, economist, om politic, prinţ de Samos, diplomat şi, lucru mai puţin cunoscut, inginer) şi Vasile Alecsandri, sub următorul pretext: „De ce nu ne-am scrie unul altuia, sub formă de epistole intime, cele ce ne-am povestit într-astă seară; poate că unele din istorioarele noastre ar interesa pe unii dintr-acei cari n-au trăit p-acele vremi? Şi astfel am început o corespondenţă, deşi adesea întreruptă, dar pe care am reînnoit-o de câte ori ocupaţiunile ne-au permis; corespondenţă în care ne-am ferit de orice invective, fără însă a ne abate niciodată a spune adevărul”.
Şi aşa povestea băiatului de origine modestă din Ghergani, moşia lui Ion Ghica, devine sub pana lui Mircea Cărtărescu o saga luxuriantă, care se desfăşoară pe o durată de 3.500 de ani, cu un final în care Theodoros, valahul, ajunge împăratul Etiopiei. O carte la care scriitorul a lucrat peste 2 ani, aşternând slove zilnic măcar o pagină, până a rezultat respectabilul tom.
Notorietatea scriitorului l-a precedat, la întâlnire fiind prezenţi peste 350 de elevi, profesori, scriitori şi iubitori de carte. Mircea Cărtărescu a reuşit să imprime o notă calda şi interesantă conferinţei sale, vorbind despre ADN-ul său, despre cum a scris cartea, iubirea de mări şi de vapoare. El a amintit şi de mari literaţi cum ar fi Flaubert, care l-a inspirat stilistic, Thomas Mann care l-a inspirat ca efort documentaristic şi Kafka, în introspecţiune.
Maria Măndiţă (Radio Romania) a declarat: „Şi vine Mircea Cărtărescu la Galaţi şi vorbeşte cu fiecare din noi aşa cum ar vorbi cu prietenii, fără aroganţa geniului (deşi i s-ar ierta), fără orgoliul valorii (deşi i s-ar permite). Cu sinceritate, cu prietenie, cu simpatie, cu speranţă. Aşa cum îi şade bine unui valah adevărat”. Şi onoarea pentru noi este enormă ţinând seama de prestigiul scriitorului despre care presa franceză (Le Nouvel Observateur) scrie: „Cine îl poate învinge pe Mircea Cărtărescu? Şi dacă ar fi să acordăm, oricât de absurdă ar fi ideea, titlul de cel mai bun scriitor din lume, nu ar fi scriitorul român candidatul ideal?”. Iar prestigiosul ziar suedez Aftonbladet îl prezintă: „Un Shakespeare pentru vremea noastră. Cărtărescu ridică literatura contemporană la propriu, pe înălţimi neimaginate”.

Galerie de imagini disponibilă mai jos!

Articole similare: Mircea Cărtăreascu îşi lansează romanul "Theodoros", la Galaţi şi Brăila


Articole înrudite