22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sărbătoare la Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi
Sărbătoare la Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi

Şi în acest an, la pomenirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a îmbrăcat haina de sărbătoare, cinstindu-şi ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie a fost săvârşită sub înalta binecuvântare a arhiepiscopului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi a adunat în jurul Sfântului Potir un sobor de preoţi şi diaconi din parohiile Protopopiatului Tecuci, oficialităţi locale, dar şi un mare număr decredincioşi din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroşi credincioşi români ce lucrează în străinătate, veniţi acasă în perioada verii. Grupuri de copii şi tineri din mai multe parohiile învecinate, înveşmântaţi în port popular autentic, au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în recitări de poezii şi intonări de cântări religioase şi patriotice, în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui aşezământ monahal. Cu acest prilej, în biserica mănăstirii a fost vernisată o expoziţie de icoane de patrimoniu şi o serie de documente cu imagini ale slujitorilor şi credincioşilor prigoniţi în perioada comunistă.
Expoziţia a fost organizată de mănăstire în cooperare cu Protopopiatul Tecuci, în contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română. Întrucât în data de 12 august a.c. au avut loc la Tecuci manifestări cultural-religioase dedicate împlinirii a 100 de ani de la victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, acum mai mulţi membri ai Asociaţiei "Tradiţia militară" - filiala Galaţi au fost prezenţi la hramul acestei mănăstiri, pentru a prezenta drapelul şi costumaţiile purtate de soldaţii români în primul război mondial şi a aduce în atenţia privitorilor câteva scene de luptă. La final, pelerinii au fost invitaţi la agapa frăţească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărţite pachete cu hrană.

Sfinţii Martiri Brâncoveni, ocrotitori spirituali ai comunei Cerţeşti

Începând din anul 2012, ca urmare a unei hotărâri a Consiliului Local, comuna Cerţeşti a intrat sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Situată între localităţile Cerţeşti şi Cârlomăneşti, la 40 km NE de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos.
Accesul spre mănăstire se face pe drumurile judeţene 251A Tecuci – Corod şi 251B Corod – Cerţeşti. Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, atestată documentar la sfârşitul secolului al XVII- lea, mănăstirea avea să fie integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sf. Paisie de la Neamţ, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei. La 1809 mănăstirea este menţionată ca metoc al Episcopiei Romanului. În 1821 este complet distrusă de eterişti şi de turci, călugării fiind nevoiţi să fugă. Puţinii monahi rămaşi au schimbat cu cca 1 km locul mănăstirii, construind până la 1824, o biserică de cărămidă, existentă şi astăzi. După 1864 această biserică a deservit credincioşii din localităţile din satele Cârlomăneşti şi Cerţeşti. La 1957 biserica este trăsnită, incendiată şi apoi părăsită, în ruină. Viaţa monahală este reluată în anul 1997, când Chiriarhul Dunării de Jos hotărăştere înfiinţarea ei. În jurul vechii biserici de cărămidă se înalţă astăzi o biserică nouă şi un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii şi odihna într-un loc al liniştei binecuvântate.


Articole înrudite