Participarea la derularea unui eveniment cu încărcătură religioasă, cum ar fi hramul unei unități de cult, mai întotdeauna are darul de a te întoarce la origini, de a te elibera de cele lumești, de a privi în interiorul tău, de a te redescoperi și împlini, deopotrivă. Cu credință în suflet, te întâlnești cu divinitatea, e un moment profund de renaștere spirituală...
La început de săptămână, am avut bucuria de a fi invitat la manifestările dedicate hramului Bisericii ortodoxe de Rit vechi din Galați.
Hramul este cea mai mare sărbătoare a unei biserici şi se serbează cu mare fast şi solemnitate.
La Galați, în semn de binecuvântare şi pentru a spori evlavia credincioşilor participanţi la evenimentul din acest an, un moment de emoție sfântă l-a reprezentat aducerea moaștelor ”celui întru sfinți, părintelui nostru Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni, care aparţine acestei biserici”.
Mulţimea de credincioşi din comunitatea parohială a trăit, astfel, momente de o profundă simţire duhovnicească.
Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa preotului parorh Trefil Feodor, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din împrejurimi, Preasfințitul Episcop-Vicar Mitropolitan GHENADI (Timofei Grigore) a săvârșit în biserică slujba Sfintei Liturghii, închinată patronului spiritual al lăcașului de cult.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop a explicat sensurile duhovniceşti ale praznicului bisericii, arătând cât de important este să fim ancoraţi în adevărurile de credinţă şi să săvârşim binele faţă de semenii noştri.
A urmat momentul de mare semnificație duhovnicească, sfințirea apei și săvârșirea parastasului pentru preoţii, învăţătorii, primarii vrednici şi ctitorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.
Clopotele care au răsunat chemării de slujire sfinţitoare au adus ecoul duhovnicesc al bisericii din trecut.
Evenimentul a continuat cu săvârşirea parastasului, urmat de slujba de Te Deum și s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.
Pelerinajele la hram, și la praznicele de cinstire și venerare a moaștelor sfinților, trebuie să aibă, alături de sfintele Taine ale Bisericii, un loc central în viața duhovnicească a credinciosului drept-măritor.
L-am întâlnit printre enoriași pe Pentelei Achinfiev, unul din reprezentanții importanți ai lipovenilor locali, în anii din urmă. Președintele actual al Comunității rușilor lipoveni Galați, care i-a urmat la conducere este, chiar fostul secretar, Pelaghia Duță, o femeie plină de suflet și de toată isprava, după cum apreciază majoritatea membrilor. Pe lângă funcția laică deținută, ea este și o prezență activă în viața cotidiană a bisericii și o ferventă susținătoare a activităților religioase a rușilor lipoveni. Nu întâmplător, la praznic, de Ziua Hramului Bisericii, ”mâna dreaptă” a preotului paroh în Comunitate este responsabila cu organizarea manifestărilor dar, am aflat cu plăcere puțin mai târziu, și o renumită magiciană a preparării bucatelor tradiționale pentru participanții și invitații de seamă la agapă.
De altfel, fostul președinte al filialei gălățene CRLR, Achinfiev, acum retras din activitate, spunea că, la Galați, unde numărul membrilor declarați ruși lipoveni s-a redus simțitor, în mare parte din cauze naturale, principalul liant rămâne participarea la viața spirituală intensă a comunității rușilor lipoveni. În centrul acesteia se află păstorul de suflete, preotul bisericii, părintele paroh Feodor (Trefil), zi de zi alături de cei peste 100 de membrii ai Comunității.
Duhovnic dedicat, care respectă, cu sfințenie, jurământul de la hirotonie, părintele paroh este ancorat în viața bisericii și a enoriașilor, implicându-se activ nu doar în slujbele religioase, ci și în activități pe care le realizează la nivelul comunității. Poate și din aceste motive, ”influențele externe” comunității nu au reușit să dezbine micul grup de ruși lipoveni care mai coexistă la Galați.
A fost printre primii care ”a sărit” în sprijinul familiilor de refugiați ucraineni ajunși în orașul de la Dunăre. Alături de mica sa comunitate de enoriași, mare parte dintre ei oameni simpli, dar ”cu suflet mare”, au cazat și hrănit oamenii loviți de năpasta războiului. Și a găsit calea de a pune la dispoziția autorităților locale, atunci când a fost nevoie, membri ai comunității păstorite de el, pentru a-i ajuta pe refugiați cu traducere și integrare în viața locală. Porțile bisericii sunt larg deschise pentru familiile care își doresc să se regăsească spiritual în rugăciuni și să participe la slujbe.
De altfel, chiar cu puținii săi enoriași, mulți dintre ei ”atinși” de problemele bătrâneții și cu resurse limitate, Părintele Trefil a reușit să conceapă și să depună un proiect pentru finanțare, în vederea ridicării, în curtea bisericii, a unui așezământ social multifuncțional, de care, la final, să beneficieze toți oamenii cu probleme de sănătate, dar și cei dezavantajați social din comunitatea învecinată, alături de proprii enoriași. Construcția este destul de avansată, dar până la inaugurare mai trece vreme. Costurile au crescut atât la materiale, dar și cu forța de muncă calificată. Fondurile primite până acum nu au reușit să acopere, îndeajuns, lucrările proiectate.
Așa că, la rândul lor, rușii lipoveni din Galați au nevoie de susținere din Comunitate, sponsori și donatori cu suflet mare, care pot să sprijine financiar și să devină astfel, ctitori ai unui Centru atât de necesar oamenilor dezavantajați.
Parohia Sfântul Nicolae Galați - str. Episcop Melchisedec, nr. 30, CIF 11649845
* Cont IBAN: RO49CECEB00030RON2201492
* Tel: 0748121829
* e-mail:
Așa să ne ajute Dumnezeu!