10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Roba de avocat a "decanului pe viaţă" al Baroului Covurlui, expusă la Galaţi
Roba de avocat a "decanului pe viaţă" al Baroului Covurlui, expusă la Galaţi

Luna iulie vine la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, cu o miniexpoziţie pregătită de muzeograf Mihaela Damian.

Este vorba despre Roba de avocat a lui Vasile Poltzer, decan al Baroului Covurlui în perioada 1935 - 1941. Piesa vestimentară face parte dintr-o donaţie mai amplă, cuprinzând documente, fotografii şi cărţi, pe care acesta a făcut-o Muzeului de Istorie din Galaţi în anul 1979, în semn de recunoştinţă faţă de oraşul care i-a „deschis în viaţă un frumos drum profesional”.

Conform actului de donaţie, cu această robă avocatul Vasile Poltzer a pledat la unele dintre cele mai importante procese civile, comerciale şi maritime ale carierei sale. „Vasile Poltzer şi-a început cariera profesională la 12 octombrie 1906 ca avocat stagiar în Baroul Ilfov, desăvârşindu-şi studiile juridice prin obţinerea titlului de doctor în drept la Paris, în anul 1912, cu lucrarea „L' Enrichissement sans cause”. În acelaşi an se transferă în cadrul Baroului Covurlui ca avocat definitiv. În oraşul de la Dunăre, Vasile Poltzer a deţinut un cabinet de avocatură pe strada Hagi Stoian nr. 7, reuşind cu timpul să câştige respectul şi simpatia comunităţii gălăţene. El a deţinut demnitatea de decan al Baroului Covurlui până la data de 19 martie 1941, când a demisionat pentru a se transfera la Bucureşti, în cadrul Baroului Ilfov. Ca omagiu pentru activitatea sa în fruntea Baroului gălăţean, Corpul Avocaţilor din judeţul Covurlui i-a conferit titlul de decan pe viaţă, în cadrul şedinţei din 18 decembrie 1943. Cu toate acestea, odată cu instaurarea regimului comunist, avocatul Vasile Poltzer a fost împiedicat să-şi mai exercite profesia, fiind exclus din Baroul Ilfov de către Comisia de epurare a acestui judeţ”, precizează Mihaela Damian, muzeograf.

Toate informaţiile şi detaliile despre obiectul cu valoare istorică deosebită le puteţi afla şi din planşa care însoţeşte exponatul (foto jos ). Miniexpoziţia va rămâne deschisă publicului până la finalul lunii iulie, la Secţia Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), transmite Muzeul de Istorie Galaţi.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite