18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Răsturnare de situaţie în preferinţele candidaţilor la rezidenţiat
Răsturnare de situaţie în preferinţele candidaţilor la rezidenţiat
Ultimul examen de rezidenţiat, al doilea ţinut în formulă descentralizată, a asigurat judeţului Galaţi o parte a numărului dorit de medici rezidenţi. Nu s-au ocupat posturile scoase la concurs pentru secţii cum ar fi ATI la Spitalul Tecuci şi la Spitalul din Tg. Bujor, iar la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi s-au ocupat patru din cele opt locuri scoase la concurs. „S-a văzut, cel puţin în ceea ce priveşte ocuparea locurilor la Ambulanţă, avantajul Galaţiului de a avea facultate de medicină. Asta deoarece au fost judeţe în Moldova unde nu s-a ocupat niciun loc dintre cele scoase la rezidenţiat pentru ambulanţă, dar noi, având absolvenţi din Galaţi, s-au ocupat măcar jumătate din locuri. Marele câştig al rezidenţiatului din acest an pentru judeţul Galaţi este că s-au ocupat cele cinci posturi de medicină de urgenţă din UPU a Spitalului de Urgenţă şi alte patru la Serviciul Judeţean de Ambulanţă”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Absolvenţii fără rezidenţiat nu primesc nici ajutor de şomaj
Examenul de rezidenţiat s-a dat în centrele universitare de la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj şi Craiova. Candidaţii pe locurile şi posturile din Galaţi au dat examen la centrul din Iaşi. „S-au înscris acolo 680 de absolvenţi ai  facultăţilor de medicină numai pe medicină de familie. Erau 590 locuri.  Doar 483 de candidaţi au obţinut media de promovare a examenului de rezidenţiat, aşa că au rămas 103 locuri neocupate. Cum în toată ţara au rămas de la toate centrele de examinare cam 500 de locuri neocupate, am propus  ca, dacă se poate, să se organizeze o sesiune extraordinară a rezidenţiatului. Cei care nu au luat examenul nu au drept de liberă practică, nici ajutor de şomaj nu primesc”, a mai  precizat dr. Valentin Boldea.
Caută specializări cerute în străinătate sau care sunt bănoase în ţară
Tinerii medici aleg să facă rezidenţiatul în specializări cautate afară. „Putem spune că faţă de anii precedenţi, la acest ultim examen de rezidenţiat, a existat o răsturnare spectaculoasă a preferinţelor după care tinerii absolvenţi îşi aleg locurile şi posturile la rezidenţiat. Primul criteriu al lor a fost să aleagă o specializare căuatată în străinătate, cum ar fi acum radiologia sau ATI. Al doilea criteriu este alegerea unei specializări ce poate fi practicată în ţară, dar care este şi bine plătită, cum ar fi anatomia patologică, medicina legală, pneumologia sau psihiatria. Nu se mai dă o aşa mare bătălie pe locurile şi posturile pentru chirurgie, deoarece există teama proceselor de malpraxis. În schimb, în mod inexplicabil, a revenit în preferinţe specializarea pediatrie”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.


Articole înrudite