18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De luni a început efectiv campania de vaccinare antigripală derulată de Ministerul Sănătăţii şi în judeţul Galaţi. Vineri au fost aduse de la Bucureşti cele 17.552 de doze vaccin antigripal destinate Galaţiului, iar de luni a început împărţirea acestora şi imunizarea efectivă. „4.500 de doze de vaccin antigripal sunt destinate spitalelor judeţului, alte 1.000 ajung la armată şi la instituţiile gălăţene ce ţin de Ministerul de Interne, iar fiecare medic de familie va primi câte 45 de doze. În anii anteriori unii medici de familie au refuzat să primească dozele de vaccin, deoarece pacienţii nu le doreau. Dacă se va mai întâmpla aşa şi în acest an, dozele rămase nefolosite la unii medici vor fi redistribuite altora, ai căror pacienţi doresc, în număr mai mare, imunizare antigripală gratuită”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Reamintim că în acest an, din pricina întârzierii cu care Ministerul Sănătăţii a achiziţionat dozele de vaccin de pe pieţele externe, campania de imunizare antigripală a început cu o lună mai târziu.
Au dreptul să fie vaccinaţi gratuit angajaţii spitalelor, bolnavii cronic, bătrânii peste 65 de de ani, angajaţii din armată şi structurile de intervenţii în caz de urgenţă, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din instituţiile de asistenţă socială.
„Prea puţine doze, prea târziu venite”
Dintre cele 17.552 doze de vaccin antigripal sosite la Galaţi de la Ministerul Sănătăţii, la medicii de familie au ajuns căte 45 de doze pentru fiecare dintre cei 265 medici de familie din judeţul Galaţi. „Depinde, cred, de numărul bolnavilor cronic pe care fiecare medic îi are sau nu pe liste, pentru a aprecia dacă e mult sau puţin. De exemplu, pentru mine ar fi prea puţine doze de vaccin antigripal, cele 45 repartizate. Dar nu putem uita că şi populaţia a devenit mai reticentă la imunizarea antigripală. Pe de altă parte, aceste doze de vaccin antigripal sunt sosite şi târziu, deoarece campania de vaccinare trebuia să înceapă în mod normal la 1 noiembrie”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele filiale gălăţene a Asociaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România.
În farmacii, „antigripalul” e bătut la popularitate de vaccinurile orale
Cum doar anumite categorii de populaţie pot beneficia de imunizare antigripală gratuită prin programul Ministerului Sănătăţii, celelalte categorii trebuie să îl cumpere. Numai că în majoritatea farmaciilor vaccinul antigripal, ce poate fi găsit la un preţ mediu de 29 de lei, nu se cere mai mult, chiar dacă noiembrie-decembrie este perioada de imunizare. „Consumul de vaccin antigripal pe acest an, la noi, a fost de circa 50 de flacoane, la fel ca şi anul trecut. În schimb, în acest an, pentru sezonul rece, remarcăm o creştere a solicitărilor pentru vaccinurile orale pentru copii şi pentru medicamentele antigripale clasice”, a precizat dr. farm. Olimpia Buzia.


Articole înrudite