În sala de conferinţe a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii a avut loc ieri dimineaţă dezbaterea cu privire la hărţile de hazard şi de risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, un proiect al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad. La eveniment au fost prezenţi mai mulţi specialişti în acest domeniu, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale care au arătat reticenţă în privinţa proiectului prezentat, afirmând că va fi greu de pus în practică, deşi pe hârtie sună foarte bine.
Au fost create mai multe hărţi de hazard la inundaţii pentru bazinul Prut-Bârlad, astfel încât folosindu-se modelele elaborate, să se poată determina: timpul de concentrare a precipitaţiilor periculoase, viteza şi timpul de propagare a undei de viitură de la staţia hidrometică avertizoare până la obiective, posibilitatea stabilirii corelaţiilor între staţiile hidrometrice pentru debite şi niveluri.
Conform spuselor reprezentanţilor Administraţiei Bazinale, realizarea acestor hărţi de hazard va uşura actualizarea planurilor de apărare împotriva inundaţiilor. Pe lângă acestea, va fi nevoie şi de eleborarea hărţilor de risc, misiune care îi va reveni Consiliului Judeţean.
Lipsa banilor, o problemă a aplicabilităţii proiectului
După prezentarea proiectului, reacţiile celor prezenţi la dezbatere nu au fost pe măsura celor aşteptate de cei de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. S-a adus în discuţie lipsa banilor, dotărilor şi a specialiştilor care va genera probleme în ceea ce priveşte aplicabilitatea. De asemenea, faptul că în cadrul proiectului nu au fost incluse şi bazinele Siretului şi Dunării din judeţul nostru, constituie un alt aspect negativ.
„În esenţă, acest proiect este un punct de plecare în domeniul apărării împotriva inundaţiilor. De la acest proiect se va putea porni pentru întocmirea riguroasă a hărţilor de risc, care ne vor putea da toate elementele pentru realizarea unei apărări viabile şi cu efect împotriva inundaţiilor. Este un prim pas. Mai departe, urmează constituirea acestor hărţi pentru fiecare localitate, pentru fiecare zonă din bazinul Prut-Siret. Pentru a fi dezvoltat şi pentru a fi viabil acest proiect trebuie aceste fonduri pentru întocmirea hărţilor respective. Siretul ar trebui inclus, în primul rând, într-un asemenea proiect. Nu o spun ca specialist, ci din punct de vedere al necesităţilor noastre în judeţul nostru. Cum este structurat bazinul hidrografic, asta este o altă problemă. Ar trebui, practic, pe fiecare bazin hidrografic făcut un astfel de proiect. Dunărea este problemă naţională şi ar trebui un astfel de proiect la nivel naţional”, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, la finalul întrunirii.