23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorizaţii sanitare pe „cuvânt de onoare”
Autorizaţii sanitare pe „cuvânt de onoare”
Oficial ne merge bine în ceea ce priveşte autorizarea sanitară a unităţilor de învăţământ gălăţene. Asta dacă într-adevăr datele furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi privind autorizarea sanitară a unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi ar fi 100% reală. De veridicitatea datelor se îndoieşte inclusiv Direcţia de Sănătate Publică, care însă mare lucru nu poate face deoarece sistemul de autorizare sanitară nu mai e de multă vreme „pe verificat” ci pe declaraţii pe proprie răspundere.
„În momentul de faţă avem 450 de unităţi de învăţământ în judeţul Galaţi iar din acestea 90% sunt autorizate sanitar. Numai că aceste autorizări medicale sunt făcute, conform legii actuale, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a managerului unităţii de învăţământ. Această autorizaţie trebuie înnoită doar dacă în structura respectivei unităţi de învăţământ au apărut modificări de structură. Altfel se merge, cum s-ar spune, pe încredere şi pe posibilitatea noastră de a verifica periodic unităţile de învăţământ. Din păcate, noi avem doar 10 oameni care pot face aceste verificări. Vom demara acum o acţiune de verificare, dar, ţinând cont de numărul mic de oameni şi numărul mare de unităţi de învăţământ care trebuie controlate, este posibil să fie o acţiune de durată”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Cele 10% dintre unităţile sanitare care nu sunt autorizate fie au mari probleme sau sunt în reabilitare, fie au un manager care a uitat să ceară autorizarea sanitară. Din păcate, asta nu prea schimbă lucrurile, deoarece, chiar dacă o unitate de învăţământ nu are autorizare sanitară, Direcţia de Sănătate Publică nu o poate închide până la remedierea problemelor.
„Noi anunţăm mereu Inspectoratul Şcolar Judeţean sau primăriile acolo unde sunt şcoli cu probleme şi am dat termen de conformare, dar şi aici de multe ori se ridică pur şi simplu din umeri”, a precizat dr. directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Autorizaţia sanitară ar trebui vizată anual. Este opinia aceluiaşi director al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
„Noi avem suspiciuni că poate un 10% din cele 90% de unităţi care au autorizarea sanitară s-ar putea să nu o mai merite acum. Tocmai de aceea acolo ne vom concentra controalele. Dar nu ar mai exista această situaţie dacă legea s-ar modifica şi în fiecare an fiecare unitate de învăţământ ar fi obligată să ceară vizarea anuală a autorizaţiei sanitare. Chiar am propus asta Ministerului Sănătăţii”, a mai spus dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite