28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Profilurile tehnologice din învăţământul profesional nu mai atrag elevii din Galaţi
Profilurile tehnologice din învăţământul profesional nu mai atrag elevii din Galaţi

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi au prezentat în Comisia de Dialog Social, organizată marţi, 25 septembrie 2018, la Prefectura Galaţi, situaţia învăţământului profesional şi tehnic din unităţile şcolare pentru învăţământul preuniversitar din judeţul Galaţi. Pentru anul şcolar 2018-2019, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a propus prin "Proiectul planului de şcolarizare" un număr de 133 de clase, pentru un efectiv de elevi de 3.553 înscrişi în clasa a VIII-a. Astfel, repartizarea acestora pe profiluri se prezintă astfel: Filiera teoretică - 61 de clase pentru un număr de 1.708 elevi; Filiera tehnologică - 63 de clase pentru un număr de 1.764 elevi; Filiera vocaţională - 9 clase pentru un număr de 252 elevi.

Şapte clase tehnologice nu vor mai funcţiona din acest an

În acest context, numărul realizat de clase de învăţământ teoretic şi vocaţional a fost cel care a fost propus prin planul de şcolarizare şi clasele s-au format în totalitate. În ceea ce priveşte învăţământul profesional şi tehnic, clasele pentru filiera tehnologică sunt formate din clase de liceu tehnologic şi clase pentru învăţământul profesional. În anul şcolar 2018-2019 s-a constatat că nu s-au format următoarele clase:
- În Licee tehnologice - nu s-au putut constitui 3 clase: la Liceul Tehnologic de Marină, o clasă - calificarea "Tehnician transporturi"; la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", două clase - calificarea "Tehnician în industrie alimentară";
- În învăţământul profesional - nu s-au putut constitui 4 clase, după cum urmează: la Colegiul Tehnic "Paul Dimo" Galaţi, o clasă din domeniul Electric - calificarea profesională "Electrician exploatare joasă tensiune"; la Liceul Tehnologic "A. Saligny", o clasă din domeniul Construcţii - Instalaţii şi lucrări publice - pentru calificarea profesională "Zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar" (0,5 clasa) şi calificarea profesională "Instalator instalaţii tehnico - sanitare şi de gaze" (0,5 clasa); la Liceul Tehnologic "Tudor Vladimirescu", o clasă din domeniul Industrie textilă şi pielarie - calificarea profesională "Confecţioner produse textile" (0,5 clasa), din domeniul Comerţ - calificarea profesională " Comerciant-vânzător"; la Liceul Tehnologic de Marină, o clasă din domeniul Mecanică - calificarea profesională " Motorist nave".

Domenii precum chimie industrială şi automatizări nu sunt susţinute financiar de agenţii economici locali

La şcolile profesionale, spre surpriza Inspectoratului Şcolar Judeţean, numărul locurilor propuse prin planul de şcolarizare a fost oarecum depăşit la unele clase, opţiunile elevilor îndreptându-se şi în acest an către domeniile turism şi alimentaţie, industrie alimentară, estetică şi igiena corpului omenesc, dar şi către electromecanică. Potrivit informării, la nivelul judeţului Galaţi există domenii de pregătire profesională pentru care nu există unităţi şcolare autorizate/acreditate, cum ar fi: Materiale de construcţii, Silvicultură, Tehnici poligrafice şi Producţie media. Dar nici operatori care să fi solicitat înfiinţarea de clase în domenii ca Electronică-automatizări şi Chimie industrială.


Articole înrudite