Marţi, 3 octombrie 2023, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost organizată îndătinata consfătuire cu profesorii de religie din judeţul Galaţi.
Evenimentul s-a desfăşurat în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi şi a debutat cu o slujbă de mulţumire către Milostivul Dumneze săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru ajutorul oferit preoţilor, cadrelor didactice şi elevilor din Eparhia Dunării de Jos.
Rugăciunea din catedrală a continuat cu Paraclisul Maicii Domnului şi cu citirea din „Imnele dumnezeieştii iubiri” ale Sfântului Simeon Noul Teolog, tradus de monahia Teodosia Zorica Laţcu.
Şedinţa propriu-zisă s-a desfăşurat tot în Catedrala arhiepiscopală şi a fost prezidată de chiriarhul locului.
La întrunire au fost prezenţi membrii Permanenţei Consiliului eparhial, inspectorul eparhial de la Biroul de cateheză şi activităţi cu tineretul, directorul Departamentului Teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi cel al Seminarului Teologic „Sf. Andrei”, protoiereul de Galaţi, inspectorul şcolar pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Galaţi, cei aproximativ 140 de profesorii de religie din judeţul Galaţi, precum şi preoţi şi elevi din municipiul Galaţi.
De asemenea, la întrunire au fost prezent şi Grupul psaltic al Seminarului Teologic gălăţean, care a interpretat mai multe cântări bizantine în contextul Anului comemorativ 2023. Grupul va participa la etapa mitropolitană a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, organizat săptămâna viitoare la Bucureşti.
În deschiderea întrunirii, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre misiunea profesorului de religie în şcoala românească, evidenţiind necesitatea manifestării permanent în viaţă noastră a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru.
Părintele Arhiepiscop a mai vorbit şi despre nevoia de cunoaştere şi implicare în multiplele programe şi proiecte pe care biserica le desfăşoară în societate, mai ales a celor desfăşurate cu prilejul evenimentelor naţionale şi eparhiale.
În acest context, ierarhul a adresat rugămintea ca, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an, profesorii de religie împreună cu elevii să participe şi să ofere răspunsurile liturgice la slujba Sfintei Liturghii.
Invitat special la eveniment a fost doamna Marilena Modiga, profesor de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” din municipiul Galaţi, care le-a împărtăşit celor prezenţi din experienţa didactică acumultaă în cei peste 25 de ani de activitatea la catedră.
Au urmat alocuţiunile persoanelor responsabile cu învăţământul teologic din Eparhia Dunării de Jos şi câteva intervenţii din partea elevilor cu privire la aportul consitent şi necesar pe care profesorul de religie îl aduce în completarea manualului, prin informaţii, explicaţii şi implementări practice.
Pentru îmbunătăţire actului didactic în noul an şcolar, au fost făcute mai multe propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate la orele de religie, care să vizeze abordări diferite în pregătirea pentru viaţa de familie, precum şi reevaluarea parteneriatelor cu parohiile şi implicarea mai atentă a profesorilor de religie la programele Bisericii.
La final, Arhipăstorul Dunării de Jos le-a mulţumit participanţilor şi i-a binecuvântat pe toţi, informează Arhiepiscopia.