21 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Palatul de Justiţie din Galaţi a găzduit pe data de 17 aprilie un concurs de procese simulate cu tema generică Drepturile omului. Concursul a fost organizat de Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii „Dunărea de Jos”, fiind antrenate patru echipe: trei ale universităţii organizatoare şi una a Universităţii „Danubius”.
Speţa a fost despre încălcarea inviolabilităţii corespondenţei, invocată de un angajat căruia i-a fost desfăcut contractul de muncă pe motiv că nu a respectat una dintre clauzele stabilite în contract: interdicţia de a folosi echipamentele tehnice ale firmei în scop personal. După o săptămână de monitorizare a convorbirilor angajatului, angajatorul a luat decizia de a-l demite. Epuizând toate căile de atac din ţară, angajatul ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Studenţii Alin Fănel Gangu şi Octavian Laurenţiu Toderaşcu a trebuit să se pregătească atât pentru acuzare cât şi pentru apărare, neştiind, până în ziua concursului, de care parte a baricadei vor sta. Sorţii au hotărât ca echipa Danubius să reprezinte în speţa dată pârâtul (Ministerul public), studenţii prezentând în 15 minute pledoaria şi apoi răspunzând întrebărilor vicepreşedintelui instanţei fictive, reprezentat de adevăratul preşedinte al Secţiei Civile a Tribunalului Galaţi, Doru Benescu. Din completul de judecată, care a fost şi juriul acestui concurs, au mai făcut parte judecător Alexandru Bleoancă, preşedinte al acestui complet de judecată, şi avocatul Nora Daghie, cadre didactice la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii „Dunărea de Jos”.
Înainte de începerea dezbaterii fondului, studenţii danubieni au observat şi invocat faptul că instanţa nu este constituită legal, lipsind grefierul. Dacă în cazul apărării lucrurile erau mai simple, în cazul acuzării, unul dintre puţinele aspecte procesuale care au condus la obţinerea Premiului I a fost opunerea danubienilor prin argumente fundamentate juridic faţă de ridicarea excepţiei referitoare la administrarea probei de către echipa adversă, câştigătorii invocând depăşirea fazei în care această excepţie putea fi invocată.
Completul de judecată a remarcat faptul că studenţii danubieni sunt foarte bine pregătiţi şi a hotărât ca echipa acestora să câştige Premiul I. Şi echipele studenţilor de la „Dunărea de Jos” s-au prezentat foarte bine, aceştia formulându-şi pledoariile mai mult pe latura creativă şi mai puţin pe aspecte de procedură, dintr-un motiv obiectiv: nu au parcurs încă disciplina Drept procesual civil, fiind în anul III. Totuşi, juriul a hotărât să acorde un acelaşi premiu, dar secund, uneia dintre echipele facultăţii organizatoare, formată din studenţii Diana Padină şi Adrian Chiper.


Articole înrudite