Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a spălat picioarele a 12 copii din familii nevoiaşe din mai multe sate şi comune gălăţene, reeditând gestul făcut acum peste 2000 de ani de Iisus Hristos, care a spălat picioarele celor 12 apostoli în semn de smerenie.
Ritualul are semnificaţia smeririi, a curăţirii trupului şi sufletului înaintea marii sărbători a Învierii. „Spălarea picioarelor are în vedere o curăţire totală, spirituală şi trupească. Primul înţeles, să curăţim gândurile prin acest moment, în al doilea rând să ne sfinţim sufletele, în al treilea rând să îndepărtăm praful păcatelor noastre, iar în al patrulea rând să învăţăm de la Domnul că şi cel mai mic este la fel de important ca şi cel mai mare”, a explicat Arhiepiscopul înţelesurile ceremoniei religioase.
Copiii erau emoţionaţi şi bucuroşi. „Sunt 12 copii, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Rediu, din localităţile Suhurlui, Cuca şi Rediu, copii care provin din familii numeroase, familii monoparentale şi care s-au bucurat foarte mult pentru aceste cadouri pe care le-au primit”, a precizat Iulian Măcişanu, profesor de religie.
În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când Mântuitorul trimite uncenicii să pregătească sărbătorile pascale, creştinii ortodocşi prăznuiesc patru lucruri: Sfânta spălare a picioarelor, Cină cea de taină, „rugăciunea cea mai presus de fire” şi vânzarea Domnului.