22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Binecunoscutul scriitor, dramaturg şi jurnalist gălăţean Victor Cilincă a avut onoarea de a-i fi pusă în scenă, la sfârşitul săptămânii trecute, la Teatrul de Artă din Deva, piesa „Fetiţa cu bricheta”, un spectacol deosebit de tulburător, despre care autorul ne-a spus: „Am plâns scriind”. Premiera spectacolului menţionat a fost montată în luna mai, în cadrul unui festival naţional, într-un spaţiu neconvenţional - un pub reşiţean.

„Fetiţa cu bricheta” reprezintă dramatica poveste de viaţă a unei adolescente care a fost constrânsă să facă faţă unei situaţii-limită, ajungând chiar până la decăderea ei morală. Spectacolul este dedicat, în special, tinerilor şi adolescenţilor, menit să trezească emoţii şi să reprezinte o lecţie de viaţă pentru fiecare. Personajul Mona este noua fetiţă cu chibrituri, care se maturizează în cinci secvenţe denumite «Cinci flăcări de brichetă». Fata trăieşte o viaţă mizeră din cauza alcoolismului tatălui şi a prostituţiei mamei, lucruri care îi dărâmă întreaga existenţă. Personajul feminin a fost interpretat de Andrada Samoilă, iar cele trei personaje masculine au fost aduse la viaţă de către Ionuţ Ghinea, un actor cunoscut mai ales din filmul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu. Piesa scrisă de Cilincă a fost regizată de Dan Mirea, acesta fiind şi cel care a semnat scenografia.

Cum piesa de teatru s-a dovedit a fi un succes, Victor a primit rugămintea de a-şi da acordul ca aceasta să fie pusă în scenă şi la Teatrul Naţional din Chişinău, lucru pe care l-a acceptat cu bucurie şi mândrie.

Victor Cilincă are reuşite peste reuşite. Romanul „Das Mioritza Reich” a fost desemnat, în urmă cu câteva zile, unul dintre cei doi câştigători ai Concursului de roman Tracus Arte - Gazeta SF 2013. Ba mai mult decât atât, participarea la Gaudeamus a câştigătorilor este foarte probabilă.

„Am tras ca un nebun să o termin în termen, căci am aflat foarte târziu despre concurs. Aveam povestea în cap de câţiva ani, dar am tot amânat. Acum am scris ultima sută de pagini la foc automat: în trei zile, două nopţi şi unsprezece litri de cafea tare. E o ucronie - o categorie de SF în care istoria este schimbată la un moment dat. Dar este şi anticipaţie: un viitor în care oamenii trăiesc în telenovele, tulburaţi rar de flash-uri de informaţie din realul care nu îi interesează de fapt. Are umor a la Ilf şi Petrov - istorie, eseu, paradoxuri, acţiune într-un singur volum”, a spus Victor Cilincă.

Tot anul acesta, în luna mai, scriitorul a obţinut premiul I în cadrul Festivalului Naţional de Dramaturgie „Goana după fluturi” de la Râmnicu Vâlcea, cu piesa „Bun de legat”.


Articole înrudite