23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La începutul fiecărui an şcolar se dă bătălia pentru locurile de cazare pentru elevii care vin de la ţară la o şcoală în oraş. Marea înfruntare se dă pe locurile din cămine, despre care ştim foarte bine că sunt limitate. „Teoretic sunt disponibile 1660 de locuri, 734 pentru fete, 892 pentru băieţi şi 34 pentru sportivi”, spune inspectorul general şcolar al ISJ Galaţi, Laura Marin. Practic, locurile sunt mai puţine din cauza chiriaşilor din afara şcolilor, care locuiesc de ani buni în camerele căminelor.
Aşadar nici anul acesta nu s-au schimbat multe lucruri în materie de cazare la cămine, locurile rămânând cam aceleaşi ca anul trecut. Astfel, Liceul de Marină pune la dispoziţie 140 de locuri, „Elena Doamna” dispune de 250 de locuri în cămine - „în principal pentru fete, iar la parter cazăm şi băieţi, dar numai de la noi de la liceu pentru că ne este mai uşor să-i supraveghem”, după cum ne-a informat directoarea Maria Luminiţa Nichita. „Paul Dimo” are disponibile 132 de locuri – „dar nu este capacitatea maximă. Dacă vor fi cereri putem să suplimentăm numărul de paturi până la 153”, spune administratorul de cămine Mariana Onofrei. La Colegiul „Traian Vuia” (Auto) cele 160 de locuri sunt disponibile doar pentru băieţi, iar cererile se fac odată cu începerea anului şcolar. Pedagogicul dispune de „216 locuri pentru fete şi băieţi iar cererile au început să fie depuse după repartizarea computerizată”, spune directoarea Andra Ionescu.
În chirie cu mai mulţi colegi
Dacă la cămin nu mai sunt locuri, există varianta închirierii unei garsoniere sau a unui apartament. „Acum este timpul elevilor, iar de la 1 octombrie vor veni studenţii care se grupează câte doi-trei şi închiriază împreună un apartament de cele mai multe ori cu două camere. Preţurile variază în funcţie de confort şi dotări, un apartament cu două camere se încadrează între 550 şi 850, o garsonieră poate fi închiriată cu 400-500 de lei, iar un apartament cu o cameră ajunge la 600 de lei, cu pornire de la 450 de lei”, ne informează administratorul unei agenţii imobiliare, Nicoleta Mustaţă. Dezavantajul acestei opţiuni este că toate cheltuielile de întreţinere se plătesc separat iar masa trebuie gătită de elev.
Gazda
O altă variantă pentru elevii veniţi din provincie este închirierea unei singure camere într-o locuinţă în care stă şi proprietarul. De obicei astfel de anunţuri se găsesc în ziar, pe stâlpii din oraş, dar şi din vorbă în vorbă. „Ofer cazare cu toate cheltuielile incluse şi masă pentru suma de 550 de lei”, spune doamna Violeta, care a pus un astfel de anunţ prin oraş. Are şi o condiţie, chiriaşul să fie neapărat fată altfel nu stă la discuţii. Avantajul aici este că suma plătită de părinţi nu variază, de vreme ce totul este inclus în preţ. În plus, mamele grijulii pot sta liniştite că odrasla va avea trei mese pe zi şi nu va merge la şcoală cu burta goală, cum se poate întâmpla în cazul în care copilul stă într-un apartament închiriat şi din comoditate nu găteşte.


Articole înrudite